Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 124 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1845969
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6176
Bloog istnieje od: 3361 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Placek szpinakowy

poniedziałek, 19 maja 2008 11:34
Skocz do komentarzy
Jak już wspomniałam we wstępie, ciasta robione w kuchence mikrofalowej udają się tak samo, jak w piekarniku a o ile krótszy jest czas ich przygotowania! 15 minut w kuchence i gotowe! Jedynym mankamentem jest może ich blady wygląd, ale nie dotyczy to ciast z dodatkiem np. kakao. Oprócz ciast słodkich można robić też "na słono", z dodatkiem warzyw. Jednym z takich ciast, doskonałym też dla wegetarian jest placek szpinakowy o pięknym, zielonym kolorze. A oto przepis:

PLACEK SZPINAKOWY
pół opakowania mrożonego szpinaku
tłuszcz do smażenia
1 i 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1/2 szklanki wody (może być gazowana)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz.

Szpinak rozmrozić(w kuchence), wlać kilka łyżek oleju na patelnię i przesmażyć, nie przykrywając, bo straci kolor.Kto lubi, może do smażenia szpinaku dodać drobno pokrojony czosnek lub cebulę. Doprawić solą i pieprzem, wystudzic. W misce roztrzepać widelcem jajko, mieszając dodać olej  i połowę wody.Dodać przestudzony szpinak, wymieszać. Stopniowo, mieszając , wsypywać mąkę i proszek do pieczenia, dodać resztę wody i szczyptę soli.Jeśli ciasto będzie za gęste, dodac więcej wody. Wysmarować dno plastikowego pudełka tłuszczem, wlać ciasto i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 15 minut na 600 W. Jeśli po tym czasie ciasto będzie się jeszcze "lało", wstawić do kuchenki na kilka minut. Można jeść na ciepło i na zimno. Dobry jest z sosem czosnkowym.
Smacznego!


Podziel się


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 845 969