Bloog Wirtualna Polska
Są 1 253 684 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1831589
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6175
Bloog istnieje od: 3330 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Wegański placek szpinakowy

środa, 17 marca 2010 18:29
Skocz do komentarzy


                                

         

Prezentowałam już placek szpinakowy na blogu, ale było to w jego początkach, kiedy mało kto tu zaglądał. To ta wersja
Teraz nieco zmienilam przepis - jest wegański, bez jajka, szpinak nie jest przesmażony ( taki placek jest bardziej puszysty) , no i dodałam nieco inne przyprawy. Jedno pozostało niezmienne - placek jest "pieczony" w kuchence mikrofalowej, bo taki ma ładniejszy kolor, no i jest szybciej. Kto chce, może go upiec w piekarniku, w małej keksówce, na 180 C, ok. pół godziny.
Dodaję go do akcji wielkanocnej, bo robię go dla córki zawsze na Wielkanoc, a ona go wkłada do koszyka ze święconką, no bo taki dekoracyjny...

WEGAŃSKI PLACEK SZPINAKOWY

½ opakowania mrożonego szpinaku - dachówka lub brykiety
ok. szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
½ szklanki wody gazowanej
ząbek czosnku lub dwa
mała cebula
łyżeczka przyprawy warzywnej rozpuszczona  w łyżce gorącej wody
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na odrobinie oleju razem z przyprawami porócz soli. Szpinak rozmrażamy . Dodajemy do niego olej wymieszany widelcem z wodą gazowaną na emulsję, mieszamy. Wsypujemy makę, proszek do pieczenia , solimy, dodajemy czosnek, cebulę i przyprawę warzywną. Mieszamy dokładnie, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wlewamy ciasto do natłuszczonego pojemnika o średnicy lub boku ok. 20 cm i wkładamy do kuchenki najpierw na 4 min na 400 W, potem na 600 W na ok. 10 minut. Zostawiamy w kuchence, aby chwilę "odpoczął".
Podajemy najlepiej z sosem czosnkowym ( jasna zasmażka na zeszklonym na oleju rozdrobniomym czosnku, rozprowadzona bulionem warzywnym). Jest dobry na ciepło i na zimno, fajnie smakuje odgrzany na grillu lub patelni grillowej.  Kolor ma doprawdy optymistyczny a smak niezwykle ciekawy. Smacznego !



Aha, moi koledzy z dawnych lat w odpowiedzi na mój wczorajszy limeryk napisali mi, że dziś święto piwa. Przyszło mi takie coś do głowy :

Raz pewien kolega z Żywca
Do kadzi piwa się przyssał
Gdy wypił już całą
Stwierdził, że to mało
I do Czarnkowa się wybrał

Smacznego już było, no to - na zdrowie !
Podziel się


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 18 stycznia 2017 17:42

    Fascynująca strona!

    autor Nierad

    blog: http://5sztuk.wroclaw.pl

  • dodano: 15 września 2015 9:29

    Świetny blog!

    autor walentyn

    blog: http://www.sellstuffarkansas.com/author/ruhonorli

  • dodano: 02 marca 2015 18:19

    Atrakcyjny blog!

    autor teodozjusz

    blog: http://nasz-after.com/profil/wainizela

  • dodano: 23 grudnia 2014 23:57

    Wyborny blog!

    autor Diogenes

    blog: http://domoroslydomator.pl

  • dodano: 02 kwietnia 2010 0:50

    Weganką nie jestem, ale szpinak uwielbiam i chętnie bym taki spałaszowałą :) wygląda pysznie!

    autor Mirabelka

    blog: mirabelkowy.blog.pl

  • dodano: 20 marca 2010 19:10

    Placek mnie zachwycił:) ale Ty wiesz,że ja lubię szpinakowe szaleństwo i że wykorzystam ten przepis .... i to już niedługo:)

    autor szarlotek

    blog: www.cukierniczekreacje.blox.pl

  • dodano: 18 marca 2010 18:13

    http://pollyzeczki.blogspot.com/
    Zapisalam !!Zrobie na pewno!!

    autor pollyzeczki

  • dodano: 18 marca 2010 14:22

    A pozwalaj sobie, pozwalaj ;)

    autor Czyprak Antoni

  • dodano: 18 marca 2010 5:50

    Antoni, pozwolę sobie zacytować Twój limeryk na forum mojej paczki studenckiej, gdzie sobie je ćwiczymy. Moi koledzy będą z Ciebie dumni !
    A placek smakuje już moim panom, którzy z początku traktowali go sceptycznie... Gdybys wczoraj widział, jak kłócili się o ostatni kawałek...

    autor grazyna

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 17 marca 2010 22:56

    Z kolei pewien jegomość z Pragi
    piwo kochał, lecz nie miał odwagi
    przyznać się - wszak to używka.
    Przed ludźmi więc stronił od piwka,
    a w domu pił, póki trawił.

    A fuj, jakieś niesmaczne żarty mi tu wychodzą ;) Ten placek jest ekstra, zapisuję. Na solidne śniadanie jak znalazł.

    blog: kuchnianagazie.blogspot.com

    autor Czyprak Antoni

  • dodano: 17 marca 2010 22:21

    Fajny pomysł na taki zdrowy, zielony placek:))

    autor Majana

  • dodano: 17 marca 2010 22:02

    Mogłabym w sukience koloru tego szpinaku cały dzień chodzić :) Śliczny placek, a że kocham szpinak, to biorę całość. :)

    autor Kasia

  • dodano: 17 marca 2010 21:47

    Plac niezły, ale bardziej urzekł mnie limeryk. I powiadam, że zdecydowanie za rzadko nas nimi częstujesz ;) Proszę o dokładkę ;)

    autor zemfiroczka

  • dodano: 17 marca 2010 21:24

    Viri, podsunęłaś mi dobry pomysł ! Zaczynam szukać foremki :)

    autor grazyna

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 17 marca 2010 21:05

    o matko! jaki zielony placek, bombowo wygląda, też bym taki do koszyczka wkładała :)) jeszcze jakby go upiec w barankowej, króliczkowej, albo kurczaczkowej foremce, to by było coś ;)

    pozdrawiam Grażynko!

    autor viri

  • dodano: 17 marca 2010 20:15

    piękny, wiosenny placek!:) podoba mi się!:)

    autor ilka_86

    blog: ilonkowo.blox.pl

  • dodano: 17 marca 2010 20:15

    piękny, wiosenny placek!:) podoba mi się!:)

    autor ilka_86

    blog: ilonkowo.blox.pl

  • dodano: 17 marca 2010 19:52

    WOW! Jestem pod ogromnym wrażeniem. Genialny placek!

    autor pinkcake

    blog: pinkcake.blox.pl/html

  • dodano: 17 marca 2010 19:09

    Mniam jakie pyszności ;)) Wiesz, że takie lubie ^^ Zdrowe i zielone. Pychota

    autor Dziwnograj

  • dodano: 17 marca 2010 18:56

    POmysł z sosem czosnkowym bardzo mi się podoba ;}

    autor gosiaa99

    blog: mojeekspresjekulinarne.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 23 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 831 589