Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 471 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1904138
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6202
Bloog istnieje od: 3484 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

Kategorie

Zrazy wieprzowe bite i zasmażana kapusta

czwartek, 04 listopada 2010 17:55
Skocz do komentarzy

 

 

Najpierw chciałam dodać do akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu

zPierwszegoTłoczenia

samą kapustę zasmażaną, albo ze schabowym- bo to tradycyjny dodatek do kotletetów. Postanowiłam jednak poszukać w "Kuchni polskiej" ( mam wydanie z lat 70-tych ) jakiegoś odpowiedniego mięsa. Miałam akurat ładną chudą karkowkę i szukając pod tym kątem znalazłam "zrazy wieprzowe bite, duszone". Pasowały mi do wszystkiego i zrobiłam je do kapusty.

 

ZRAZY WIEPRZOWE BITE DUSZONE

 

kilka chudych wieprzowych kotletów ( u mnie z karkówki)

cebula

sól, pieprz, majeranek

olej do smażenia

trochę mąki

Kotlety rozbijamy, posypujemy przyprawami, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju po dwie minuty z obu stron. Dodajemy pokrojoną w plasterki  cebulę, smażymy jeszcze chwilę, podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Na koniec możemy zagęścić sos mąką rozbełtaną w wodzie.

 


Podajemy z ziemniakami z wody i zasmażaną kapustą.

 

BIAŁA KAPUSTA ZASMAŻANA

 

pół glówki kapusty

trochę oleju

listek laurowy

ziele angielskie, pieprz w ziarnach

sól, pieprz

dwie łyżki masła

dwie łyżki mąki

Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy olej i przyprawy, gotujemy do miękkości. Na końcu dosalamy i przyprawiamy pieprzem.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją niewielką ilością wywaru z kapusty i dodajemy do kapusty, intensywnie mieszając.Gotujemy chwilę. Podajemy do kotletów wieprzowych.

Kapusta pasowała nam do zrazów wieprzowych a cały obiad bardzo smakował. Smacznego !

 



Podziel się


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 22 lutego 2016 18:13

    Kapitalna strona!

    autor Doboslaw

    blog: http://tinyurl.com/h5uu7bh

  • dodano: 18 lutego 2016 16:33

    Pierwszorzędna strona!

    autor Bartlomiej

    blog: http://tinyurl.com/z9szyay

  • dodano: 26 maja 2011 15:25

    Ach, jak ja lubię zrazy!! A z taką kapustą to niebo w gębie!

    autor Beata

  • dodano: 22 kwietnia 2011 19:04

    Dziękuję Beata i nawzajem :)

    autor grazyna0071

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 22 kwietnia 2011 12:21

    Życzę radosnych świąt Wielkanocnych, pogody ducha i rodzinnej atmosfery.

    autor Beata

  • dodano: 04 listopada 2010 23:54

    Prawdziwy polski, smaczny obiadek. Aż mi ślinka pociekła.

    autor diab79

    blog: cremedelacreme.blox.pl

  • dodano: 04 listopada 2010 20:28

    pyszne - chętnie bym zjadła !

    autor dorota20w

    blog: smakuje.blox.pl

  • dodano: 04 listopada 2010 19:11

    Ale pysznie:)

    autor Wiosenka27

    blog: www.eksplozjasmaku.blox.pl

  • dodano: 04 listopada 2010 19:08

    Ja myślę, że to pyszne!. Polskie jedzenie rządzi!

    autor mamamarzynia

  • dodano: 04 listopada 2010 18:31

    Moja mama nazywa takie zrazy bitkami, a robi je przeważnie z wołowiny zrazówki :) Pyszny miałaś obiadek Grazynko:)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 04 listopada 2010 18:19

    Polskie sprawdzone danie! Nie ma to jak tradycja.

    autor Ewa

    blog: smaczniutki.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 24 listopada 2017

Licznik odwiedzin:  1 904 138