Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 132 669 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1486162
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 5671
Bloog istnieje od: 2414 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Wigilijna zupa rybna i karp pieczony

sobota, 25 grudnia 2010 20:24
Skocz do komentarzy

 

To ostatni kawałek karpia, jedyny, który ocalał od wczoraj. Nie ma się co dziwić, bo jest bardzo pyszny. Piekę go w piekarniku - raz tak zrobiłam, bo palniki są pzred Wigilią pozajmowane dla podgrzania barszczyku, zupy rybnej, kapusty z grzybami, smażenia filetów z innej ryby, to wszystko musi być podane ciepłe i kilka lat temu wpadłam na to, żeby karpia piec w piekarniku. Wyszedł tak smaczny, że już zostało. Przejdźmy do szczegółów :

 

WIGILIJNY KARP PIECZONY

 

dzwonka z karpia

cebula

przyprawa do ryb

sok z cytryny

estragon

sól, pieprz

olej, masło

Po podzieleniu karpia na dzwonka ( kupuję zawsze patroszonego z głową, na zupę), solę je, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję pieprzem, estragonem, przyprawą do ryb i przekładam pokrojoną cebulą, po czym wkładam do lodówki pod przykryciem na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.

Pół godziny przed Wigilią nagrzewam piekarnik z termoobiegiem do 180 C, układam dzwonka karpia na blasze wysmarowanej grubo olejem, posypuję cebulą, układam na każdym dzwonku kawałek masła i wstawiam do piekarnika na 20-25 minut, w międzyczasie przewracam dzwonka, żeby przeszły sosem. Podaję na ogrzanym półmisku. Pasuje do tego świetnie groch z kapustą.

 

ZUPA RYBNA

 

Z tego, co zostaje po wykrojeniu dzwonek- czyli głowy i drobnych części przy ogonie i skrzelach gotuję zupę rybną. W moim rodzinnym domu była zabielana śmietaną i z domowym makaronem, u mnie ze względu na dzieci jest ...zasypana kaszką manną, bo taka smakowała dzieciom, jak były małe i tak została.

Gotuję najpierw wywar z włoszczyzny, z dodatkiem soli, przypieczonej cebulki, liścia laurowego, kilku ziaren ziela angielskiego i pieprzu. To musi się trochę pogotować, żeby wywar nabrał mocy. Po 20-25 minutach wrzucamy kawałki ryby, gotujemy 15-20 minut. Potem wyjmujemy rybę i warzywa oprócz marchewki, którą ja kroję w drobne kawałki. Wsypujemy kaszkę mannę, około pół szklanki, dokładnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotujemy kilka minut, aż kaszka zmięknie.Wrzucamy obrane kawałki ryby i zupa gotowa. Jeśli wasze dzieci nie lubią zupy rybnej, to polecam, taka na pewno im zasmakuje.

Wczoraj w radiu słyszałam pytania - barszczyk, czy grzybowa. Ja grzybowej  nie gotuję, robię barszczyk z uszkami i taką właśnie zupę rybną, która jest u nas pierwszym daniem wigilijnym. Smacznego !

 



Podziel się


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 27 grudnia 2010 16:17

    A karpik to i u Mnie był, zupki takiej na wigilię jednak u Mnie się nie jada..

    autor Olciaky

  • dodano: 26 grudnia 2010 21:35

    Viri, coś jak rosołek z posmakiem ryby. U mnie w domu bardzo lubią i czekają na nią.

    autor grazyna0071

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 26 grudnia 2010 21:27

    jej zupy rybnej nigdy jeszcze nie jadłam! ciekawa jestem smaku..

    autor viri

    blog: cioccolatogatto.blox.pl/html

  • dodano: 26 grudnia 2010 20:44

    Szarlotku, dziękuję bardzo i nawzajem :)

    autor grazyna0071

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl/

  • dodano: 26 grudnia 2010 17:27

    Grażynko, moje wspomnienia z karpiem spowodowały,że od 20 lat nie jadam go wcale :) I nie żałuję ;D Dziękuję za serdeczne życzenia a na nadchodzący Nowy Rok, życzę Tobie i Całej Twojej rodzince najpierw szampańskiej zabawy a potem dużo energii, moc satysfakcji i aby wszystkie dni były dla Was tylko przyjemnością :)

    autor szarlotek

    blog: www.cukierniczekreacje.blox.pl

  • dodano: 26 grudnia 2010 13:06

    Kasiu, ja kupuję już gotowego patroszonego i tzrymam go do Wigilii w zamrażalniku...

    autor grazyna0071

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl/

  • dodano: 26 grudnia 2010 12:06

    Aj Grazynko! A ja z panem karpiem to juz nie chce miec nic w zyciu wspolnego! Maz go ciupal nozem, a ja kwiczalam 'uwazaj, co robisz!' I nikt gnoja potem nie zjadl! Ale w domu tez nie mialam tradycji robienia, wiec pewnie dlatego nie jestem fanka....

    Twoj to ladnie wyglada....


    Ach, tak czy siak: spokojnego odpoczynku od garow przy dojadaniu resztek!

    autor katarzyna-koczwara

    blog: lejdi-of-the-house.bloog.pl

  • dodano: 26 grudnia 2010 7:58

    Spokojnego świętowania, odpoczynku :)

    autor u.

    blog: kuchnianawzgorzu.pl

  • dodano: 25 grudnia 2010 22:24

    ciekawa jestem smaku tej zupy - nigdy nie jadłam rybnej :-)

    autor kasandraa6

    blog: www.magiawkuchni.blox.pl

  • dodano: 25 grudnia 2010 21:25

    Zupy rybnej jeszcze nigdy nie jadlam. Mielismy ugotowac ja w tym roku ale jakos nie wyszlo. Za to karpia uwielbiam. I zawsze pieke go w piekarniku (ja tylko kroje go na dzwonka, zasypuje sola na noc a nastepnego dnia obtaczam w mace i pieke - pycha :))

    autor majka (http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com)

  • dodano: 25 grudnia 2010 21:24

    Dziękuję Beatko i nawzajem :)

    autor grazyna0071

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 25 grudnia 2010 21:02

    Wesołego świętowania, rodzinnej atmosfery i spełnienia marzeń!

    autor Beata

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

sobota, 20 grudnia 2014

Licznik odwiedzin:  1 486 162