Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 106 940 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1368648
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 5438
Bloog istnieje od: 2265 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Kapuśniak wegetarianski

sobota, 16 maja 2009 12:03
Skocz do komentarzy
Gotowanie gęstych zup łączy sie z jednym problemem - łatwo sie przypalają! Zwłaszcza te z kaszą , jak krupnik czy kapuśniak. Wpadłam więc na pomysł, żeby gotować je częściami - podstawę zupy w garnku, a elementy łatwo przypalające się  - w kuchence. Można i całą zupę ugotowac w kuchence, ale ja nie mam tak dużego naczynia do kuchenki, które by starczyło na moja rodzinę!
Zupy wegetariańskie różnią sie od zwykłych tym, ze gotujemy je na kostce warzywnej a nie na wywarze z mięsa lub kości. Można dodać trochę oleju lub oliwy. Poza tym - bez różnicy.
Podaję przepis:

KAPUŚNIAK WEGETARIAŃSKI

2 - 3 kostki warzywne
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
ok.2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
ok.30 dkg kiszonej kapusty
kilka ziemniaków
kilka grzybów suszonych
kilka łyżek oleju lub oliwy
liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, majeranek, pieprz w ziarnach, sól

W garnku rozpuszczamy kostki rosołowe w 1 i 1/2 - 2 litrach wody. Warzywa obieramy, por wkładamy w całości, resztę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do wywaru razem z liściem laurowym, kilkoma ziarnami ziela angielskiego i pieprzu, solą , majerankiem oraz 2-3 ziarnami jałowca. Gdy się zagotuje, po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Kaszę zalewamy 2,5 szklanki wrzącej wody, solimy lekko, dodajemy trochę oliwy i wstawiamy do kuchenki na 20 min na 600-700 W , najlepiej pod przykryciem. Grzyby moczymy na kilkanaście minut w letniej wodzie. Kapustę płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzącą wodą, tak, żeby ja przykryła. dodajemy grzyby wraz z wodą, w której sie moczyły i trochę oleju. Mozna dodać troche przyprawy typu warzywko. Gotujemy w odpowiednim naczyniu w kuchence, najlepiej pod przykryciem - 20 min na 700 W.
Sprawdzamy, czy ziemniaki i warzywa sa miękkie. Dodajemy do zupy kaszę wraz z wodą , w której sie gotowała, mieszamy, zagotowujemy. Potem dodajemy kapustę, również z wodą.  Gdy wszystko się zagotuje, sprawdzamy, czy nie trzeba jeszcze doprawić. No i mamy nie przypalony kapuśniak bez stresu!
 Smacznego! Dobry z razowym chlebem.

Podziel się


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 06 listopada 2010 18:07

    Podzielam powyższy komentarz .

    autor JURUS

  • dodano: 20 stycznia 2010 18:25

    jesli moge tylko zasugerowac ze kostka nawet warzywna do smiec i nie powinno sie go wogole uzywac.bo jesli mowimy o zdrowym gotowaniu to taka chemia nie ma z tym nic wspolnego .
    A po co dodawac glutaminian sodu jesli dodaje sie do wywaru tyle fajnych warzywek zdrowych i swiezych????
    wiec zamiast kostki proponuje troche soli i pieprzu!!!
    nasze babcie nie mialy kostek i gotowaly najlepiej na swiecie!!

    autor maggyg

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

czwartek, 24 lipca 2014

Licznik odwiedzin:  1 368 648