Bloog Wirtualna Polska
Są 1 268 184 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1891543
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6178
Bloog istnieje od: 3425 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

Kategorie

Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

wtorek, 26 maja 2009 13:57
Skocz do komentarzy

Zastanawiałam się właśnie, jak połączyć przepis na tę sałatkę ze specyfiką mojego bloga, prezentującego dania zrobione przy pomocy kuchenki mikrofalowej. I przypomniałam sobie : w przepisie jest papryka konserwowa, tudzież takie ogórki a ja w sezonie robię paprykę i ogórki konserwowe na bieżące potrzeby właśnie w kuchence! Trzeba przygotować zalewę - do octu dodać tyle wody, by stanowił roztwór 2 % ( np przy 10% occie  - 4/5 szklanki wody, 1/5 octu. Dodajemy pół łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Kroimy paprykę w dowolne kawałki, wkładamy do zalewy i do kuchenki na 15-20 min na 700 W. Ogórki trzeba nakłuć widelcem, warto też dodac do zalewy ząbek czosnku i gałązkę koperku. Tyle o domowych warzywach konserwowych, pora na sałatkę:

SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z KUKURYDZĄ

Kilka liści kapusty pekińskiej
mała papryka konserwowa
duży ogórek konserwowy
duże jabłko
pół puszki kukurydzy
łyżka posiekanego koperku
ocet winny
oliwa
pieprz ziołowy, sól

Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 5 min. Paprykę  pokroić w kostkę, ogórek w półplasterki. Jabłko zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać wszystko, dodając kukurydzę.  Zrobić sos: ocet winny mieszamy z oliwą w proporcjach 1:3, dodajemy pieprz ziołowy i koperek. Polewamy sosem, mieszamy i podajemy jako samodzielne danie z pieczywem lub jako dodatek do obiadu. Smacznego!


Podziel się


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 891 543