Bloog Wirtualna Polska
Są 1 268 184 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1891542
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6178
Bloog istnieje od: 3425 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

Kategorie

Sałatka z czerwonej fasolki

czwartek, 28 maja 2009 21:20
Skocz do komentarzy

Bar sałatkowy otwarty, a sałatki są moją ulubioną formą działalności kulinarnej. Dziś - nasza ulubiona do grilla. Teraz robi się sałatki z serem feta a ja ją robiłam jeszcze w czasach, gdy tego sera nie było w Polsce, więc występuje w niej twaróg wędzony, który daje się łatwo pokroic w kostkę i świetnie się komponuje smakowo z fasolką i świeżym ogórkiem.  A zatem- przepis:

SAŁATKA Z CZERWONEJ FASOLKI

1 i 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
kostka twarogu wędzonego
1 spory ogórek
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, koperek
Szklankę fasoli namoczyć na noc ( po ugotowaniu będzie więcej). Potem odlać wodę, włożyć do odpowiedniego naczynia ( najlepiej garnka z dziurkowaną pokrywką), zalać wodą kilka cm nad powierzchnię fasoli i wtawić do kuchenki na 700 W na pół godziny. Jeśli fasola nie będzie miękka, gotować do skutku. Wyjąć, posolić, ostudzić. Komu się nie chce gotować, może użyć fasoli z puszki. Ja wykorzystuję do sałatek część fasoli gotowanej do fasolki po bretońsku lub pasztetu. Ogórek obrać, pokroić w kostkę, posolić lekko (uwaga - ser i fasola są słone), po kilku minutach odcedzić. Twaróg pokroić w kostkę. Zmieszać wszystko w misce, dodać pieprz, majonez i jogurt, wymieszać. Na koniec posypać drobno posiekanym koperkiem. Świetna do kiełbasek z grilla. Smacznego!
P.S. Przy publikacji zdjęć na blogu obcina mi prawą stronę, więc przepraszam za jakość. Postaram się pamiętać o tym robiąc zdjęcia.






Podziel się


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 891 542