Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 346 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1865948
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6177
Bloog istnieje od: 3386 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Ryba po galicyjsku

środa, 07 października 2009 15:57
Skocz do komentarzy




Niedawno mój mąż "upolował" w sklepie tuszki z flądry. To bardzo smaczna ryba i właśnie zastanawiałam się, jak ja zrobić, kiedy dziś rano zobaczyłam nową akcję - Kuchnia żydowska. Sięgnęłam więc po książkę kucharską " La cuisine des Juifs polonais" ( Kuchnia Żydów polskich), którą dostałam kiedyś, aby doskonalić znajomość francuskiego i sztuki kulinarnej jednoczesnie. Flądry na karpia po żydowsku nie miałam zamiaru przerabiać, ale znalazłam przepis na rybę po galicyjsku, do której miałam wszystkie składniki. Podaję go więc:

RYBA PO GALICYJSKU

Kilka niedużych rybich tuszek
2 duże cebule
olej
gałązki pietruszki
sól, czosnek, estragon
białe wino ( opcjonalnie)
Sprawione rybie tuszki natrzeć solą roztartą z czosnkiem i zostawić na 10 minut. Cebulę zrumienić na oleju. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i ułożyć w nim ryby, posypując estragonem i przekładając gałązkami pietruszki. Oryginalny przepis poleca skropić ją sokiem z cytryny - ja skropiłam białym winem i to dość obficie. Na wierzch rozłożyć usmażoną cebulę wraz z olejem, na którym się smażyła. Piec pod przykryciem w piekarniku około pół godziny w 160 C z termoobiegiem, lub 180 C bez. W międzyczasie można zajrzeć i polać wytworzonym sosem. Taka ryba jest bardzo delikatna i smaczna. Podawać z ziemniakami i surówką, najlepiej z ogórków. Smacznego!

Podziel się


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 18 sierpnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 865 948