Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 243 261 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1814648
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6175
Bloog istnieje od: 3302 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Śledź po żydowsku z buraczkami

czwartek, 15 października 2009 19:08
Skocz do komentarzy






Przepis na tego śledzia znalazłam w książce " Kuchnia Żydów polskich". Pochodzi on z kresów, z terenów dzisiejszej Litwy. A ponieważ "pierzynka" do śledzi ma kolor różowy ( od buraczków oczywiście), to postanowiłam go dodać również do akcji różowej. Podaję przepis:

ŚLEDŹ PO ŻYDOWSKU Z BURACZKAMI

2-3 filety śledziowe
1 ugotowany buraczek ( może być z barszczu)
małe jabłko
kiszony ogórek
kawałek cebuli
łyżka oleju ( dałam oliwę)
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
pieprz
Filety moczymy, aż utracą zbyt słony smak. Buraczek, jabłko, ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, pieprz, olej, śmietanę i mieszamy. Układamy naszą różową "pierzynkę" na pokrojonych śledziowych filetach i podajemy z chlebem lub ciepłymi ziemniakami. Smacznego!




Przez najbliższe trzy tygodnie będę tu rzadkim gościem, bo musze wyjechać podreperować zdrowie. W domu będę tylko w weekendy i mam nadzieję, że wtedy dam radę ugotować coś godnego pokazania... Jutro jeszcze rano wrzucę szybko chociaż jedną potrawę na Święto Kapusty, na które się tak cieszyłam... Jak gdzieś  dorwę sieć, to będę do Was zaglądać!
Podziel się


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 03 lipca 2015 19:46

    Interesujący wpis!

    autor Paulin

    blog: http://tinyurl.com/qbsxmll

  • dodano: 20 lutego 2015 17:08

    Świetna strona!

    autor Bernardyna

    blog: http://domowewystroje.waw.pl/wybieramy-szafe/

  • dodano: 11 stycznia 2015 18:45

    No właśnie czegoś takiego szukałam. Gdzieś coś podobnego jadłam i nie wiedziałam jak przyrządzić. Dzięki.

    autor Aneta

    blog: sellit.pl

  • dodano: 19 października 2009 22:06

    Reperuj zdrowie i wszystkiego dobrego Ci życzę. :-))) Będę wpadać w weekendy. :-)))

    autor Krokodyl

    blog: www.pomarancza.blox.pl

  • dodano: 16 października 2009 7:25

    Gosiu, jak dam radę, to zobaczę, co to podobnego! Dzięki :)

    autor grazyna

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 15 października 2009 23:04

    hahaha,a ja jutro cos podobnego mam w planach wlasnie :) :)
    Kuruj sie Grazynko i szybko wracaj :)
    Pozdrawiam :)

    http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/

    autor Gosi@

  • dodano: 15 października 2009 21:15

    Wiem Szarlotku, ze śledź ma przeciwników ale ten jest wyjątkowo pyszny...

    autor grazyna

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 15 października 2009 19:20

    Bardzo się cieszę , że śledzie dołączyły do różowej wstążki, bo po równo mają swoich zwolenników i przeciwników oraz bardzo znacząco wpisują się w nasz jadłospis :)

    autor szarlotek

    blog: www.cukierniczekreacje.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 26 maja 2017

Licznik odwiedzin:  1 814 648