Bloog Wirtualna Polska
Są 1 107 334 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1370713
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 5438
Bloog istnieje od: 2269 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Żeberka duszone z cebulą

wtorek, 10 listopada 2009 19:25
Skocz do komentarzy


Przepis na te żeberka znalazłam w " Kuchni Polskiej" i postanowiłam je dołączyć do akcji " Gotujemy po polsku " pod patronatem serwisu " Z pierwszego tłoczenia". Nie będę się rozpisywać, bo rośnie mi ciasto na rogale... Przepis nie jest skomplikowany a efekt niezwykle smaczny:

ŻEBERKA DUSZONE Z CEBULĄ

ok. ¾ kg żeberek
2 duże cebule
kilka grzybków suszonych
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia
Żeberka dzielimy na kawałki po dwie kości, myjemy i posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażamy na ostrym ogniu z obu stron, potem zmniejszamy nieco ogień i dodajemy cebulę pokrojoną na półplasterki. Gdy ona się zrumieni, podlewamy wodą i wkruszamy suszone grzybki. Dusimy w niewielkiej ilości płynu, uzupełniając wodę, do miękkości ( conajmniej godzinę). W tym czasie cebula niemal się rozpłynie w sosie. Możemy sos zagęścić odrobiną mąki rozbełtanej w zimniej wodzie. Podajemy z ziemniakami lub np. kaszą gryczaną . Dobrym towarzystwem do tego dania jest kiszony ogórek. Smacznego!

Podziel się


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 02 grudnia 2013 10:41

    super przepis,poprostu pycha :)

    autor ania

  • dodano: 09 maja 2013 9:29

    sprubuje to pochwale

    autor ela

  • dodano: 03 października 2012 13:32

    Na prawdę super przepisy..:)

    autor AP

  • dodano: 25 listopada 2011 15:55


    Świetne.
    Przyznam Ci że pomysł z grzybami jest rewelacyjny. To tak jak z bigosem, jak do niego dodasz grzyby to smak jest iście królewski.
    Wracając do żeberek to podoba mi się duża ilość cebuli. To bardzo tradycyjne dodawać cebulę do mięs, pieczeni etc. - Zdecydowanie Polski przepis :)
    Buziaki :)

    autor Ewa

    blog: www.apette.pl/Przepis/zeberka/

  • dodano: 07 maja 2011 20:51

    Super przepis..bez tego tam och i ach aw smaku ..niebo!!

    autor zmywak

  • dodano: 11 listopada 2010 9:39

    kihyh iok,kl
    mkjuy njui
    njiymhy

    autor nick;

    blog: kihyu

  • dodano: 07 maja 2010 8:32

    pychotka, dziekuje za przepis

    autor capoaiio

  • dodano: 04 stycznia 2010 20:40

    przepis ciekawy ale ten niebieski druk raczej do d...zle sie to czyta!

    autor ola

  • dodano: 02 grudnia 2009 20:16

    Pycha! Jutro sam zrobię :)

    autor weselny

    blog: zespolnawesele.org

  • dodano: 11 listopada 2009 8:21

    Apetyczne, chociaż żeberka wolę w sosie chrzanowym :)

    autor szarlotek

    blog: www.cukierniczekreacje.blox.pl

  • dodano: 11 listopada 2009 0:03

    z suszonymi grzybkami zawsze... ;)

    autor aga-aa

  • dodano: 10 listopada 2009 22:14

    Wiosenko, w naturze wyglądały lepiej, zdjęcie robiłam w sztucznym świetle, bo jedliśmy późno obiad...

    autor grazyna

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 10 listopada 2009 22:02

    Wspaniale wyglądają:)

    autor Wiosenka27

    blog: www.eksplozjasmaku.blox.pl

  • dodano: 10 listopada 2009 20:02

    mmmm i jeszcze z kasza!!! pycha po prostu :) :)

    Pozdrawiam :)

    http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/

    autor Gosi@

  • dodano: 10 listopada 2009 19:49

    Żebereczka mniam, właśnie takie uwielbiam:)))

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

poniedziałek, 28 lipca 2014

Licznik odwiedzin:  1 370 713