Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 094 769 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1302553
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 5419
Bloog istnieje od: 2173 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Racuchy serowe

wtorek, 02 lutego 2010 13:56
Skocz do komentarzy






W karnawale moja Mama smażyła pączki na Sylwestra , na Tłusty Czwartek i na Ostatki. Ale często , czasem nawet na piątkowy obiad, robiła nam racuchy z ciasta drożdżowego. Smakują jak pączki, tylko bez nadzienia i są mniej tłuste, co dla mnie jest dużą zaletą. Ja na Tłusty Czwartek smażę właśnie racuchy, czasem nadziewane truskawkami z kompotu.
Mama mówiła mi, że moja Babcia smażyła czasem racuchy dodając do ciasta mielonego twarogu. Takie mini-serniczki. Postanowiłam spróbować własnie takich i jestem nimi zachwycona! Puchate ciasto drożdżowe o smaku sernika - rewelacja!

RACUCHY Z TWAROGIEM

3 szklanki mąki
szczypta soli
30 g drożdży
szklanka letniego mleka
15-20 dkg mielonego twarogu
1/3 kostki masła
3 jajka
4 łyżki  cukru
łyżka wiśniówki
olej do smażenia
Najpierw robimy zaczyn - drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, wlewamy pół szkalnki letniego mleka i posypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
Mąkę solimy, dodajemy wyrośnięte drożdże , potem jajka roztrzepane z cukrem, mieszamy. Dodajemy twaróg mielony i mieszamy dokładnie. Wlewamy resztę letniego mleka i stopione, ciepłe ale nie gorące masło. Na koniec dodajemy troszkę wiśniówki lub innego smakowego alkoholu, żeby, jak mawia moja Mama, dobrze rosło. Wyrabiamy ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki w misce, około 10 minut, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45-60 minut, do podwojenia objętości.
Na patelni rozgrzewamy olej ( wystarczy pokryć dno cienką warstwą), kładziemy dużą łyżką owalne placki i przykrywamy pokrywką. Ogień powinien być średni. Gdy ciasto zetnie się na wierzchu a od spodu przyrumieni, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy bez przykrycia. Olej "wypity" uzupełniamy kładąc nowe placki. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku, potem otaczamy w cukrze-pudrze. Dobre i ciepłe, i zimne, mnie najbardziej smakują letnie. Smacznego !

Podziel się


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 17 stycznia 2011 21:56

    To się cieszę :)

    autor grazyna0071

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 17 stycznia 2011 16:24

    Udały sie wg tego przepisu, zrobiłam z 1/3 porcji.

    autor Nika

  • dodano: 05 marca 2010 8:42

    AAAA ,PYCHOTKA
    JA WŁAŚNIE DZIŚ ZROBIĘ RACUSZKI,DZIEWCZYNKI MOJE NAPEWNO BARDZO SIĘ UCIESZĄ Z TEJ NIESPODZIANKI,JAK WRÓCĄ ZE SZKOŁY MOJA BABCIUNIA ROBIŁA RACUSZKI Z INNEGO PRZEPISU ALE BYŁY PRZEPYSZNE.:) POZDRAWIAM

    autor GOSIA

  • dodano: 03 lutego 2010 20:39

    Mmmmmm... przepis spadł mi z nieba!
    Ciociu Grażynko, jesteś wielka!:D

    autor olciaky

  • dodano: 03 lutego 2010 10:39

    Aga, chciałam Ci przecież przywieźć...

    autor grazyna

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 03 lutego 2010 10:14

    no nie mm no nie ;) (krówka zresztą tez nie ;) )

    autor aga-aa

  • dodano: 02 lutego 2010 20:55

    Też czasami robię racuchy z serem, aczkolwiek troszkę inaczej:)))ale bardzo lubię!

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

  • dodano: 02 lutego 2010 20:47

    Dawno nie jadłam racuchów, o moooże zrobie w najbliższym czasie :)

    autor gosiaa99

    blog: mojeekspresjekulinarne.blox.pl/html

  • dodano: 02 lutego 2010 20:14

    Dziękuję za pochwały! Szarlotku, rzeczywiście są puszyste i delikatne, zwłaszcza , jak trochę przestygną .

    autor grazyna

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 02 lutego 2010 20:03

    Grazynko, sliczne racuszki. Ciesze sie, ze podalas na nie przepis. Dzieki temu bede mogla je wyprobowac :))

    autor majka (http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com)

  • dodano: 02 lutego 2010 19:51

    Racuchy przepyszne, czasami robię podobne, ale bez drożdży, bo nie mogłabym się doczekać na ostateczny efekt. I rzeczywiście fajne też do podjadania ukradkiem.

    http://www.jakbulkazmaslem.blogspot.com

    autor karoLina

  • dodano: 02 lutego 2010 19:33

    No, to mam teraz smaka na racuchy :) Wyglądają na niezwykle puchate i delikatne :)

    autor szarlotek

    blog: www.cukierniczekreacje.blox.pl

  • dodano: 02 lutego 2010 18:27

    Bardzo pysznie, uwielbiam takie racuchy. Ja też robiłam dzisiaj drożdżowe ale z owocami:) Pozdrawiam:)

    autor Wiosenka27

    blog: www.eksplozjasmaku.blox.pl

  • dodano: 02 lutego 2010 17:43

    Bombowe racuszkI! Zjadłabym,oj zjadła!:)

    autor Majana

  • dodano: 02 lutego 2010 17:35

    strasznie mi się podobają!!!:) robiłam już kiedyś drożdżowe racuszki, ale sera tam nie było, muszę spróbować Twoich!:)

    autor ilka_86

    blog: ilonkowo.blox.pl

  • dodano: 02 lutego 2010 15:28

    Ależ mi smaku narobiłaś! Mamma mia, pychota po prostu! Serowych jeszcze nie robiłam, ale wiele razy jadłam "w gościach" i baaardzo mi smakowały. :)))http://wkrainiefiolkow.blogspot.com/

    autor Kasia

  • dodano: 02 lutego 2010 15:26

    Mmmm, racki z wiśniówką to musi być totalny odlot! :D

    autor Cynamon

    blog: cynamonwkuchni.blox.pl

  • dodano: 02 lutego 2010 15:26

    Cudne, takie domowe :)

    autor RainDrop

    blog: http:passiofruit.blox.pl

  • dodano: 02 lutego 2010 15:26

    Cudne, takie domowe :)

    autor RainDrop

    blog: http:passiofruit.blox.pl

  • dodano: 02 lutego 2010 15:04

    olala! ale fajne!

    autor magda- vegeswiat

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 23 kwietnia 2014

Licznik odwiedzin:  1 302 553