Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 106 887 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1368455
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 5438
Bloog istnieje od: 2265 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Biala kiełbasa w piwie

czwartek, 11 marca 2010 15:13
Skocz do komentarzy






To było jedno z ulubionych dań mojego Taty, a sposobu jego robienia moja Mama nauczyła się od mojego Dziadka ze strony Taty, który przywiózł go z rodzinnej Łotwy. Biała kiełbasa, najlepiej surowa ( można i parzoną, wtedy krócej się dusi), podsmażona z dużą ilością cebuli i duszona potem w piwie, z pieprzem i majerankiem, smakuje najlepiej na świąteczną lub niedzielną kolację.

BIAŁA KIEŁBASA W PIWIE

kilka kawałków białej kiełbasy, surowej lub parzonej
3 duże cebule
szklanka jasnego piwa
pieprz, majeranek
łyżeczka suszonych warzyw
olej do smażenia

Kiełbasę nacinamy w paski i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju w towarzystwie pokrojonej w plastry cebuli. Gdy się przyrumieni, dodajemy piwo i dusimy do miękkości. Jeśli kiełbasa jest surowa , trwa to nieco ponad pół godziny, jeśli parzona, wystarczy kilka minut. Pod koniec duszenia dodajemy  suszone warzywa, pieprz i majeranek, ile kto lubi.
Możemy ją zjeść z ziemniakami z wody, jako danie obiadowe ( dobra jest do tego zasmażana kiszona kapusta), albo z chlebem i też dobrze z kapustą, na kolację. Jest to też świetne danie na wielkanocne śniadanie. Smacznego !



                                                         
Podziel się


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 01 października 2011 23:32

    Kiełbasy wyglądają jak gotowane penisy, ale dobre są.

    autor Kuk

  • dodano: 06 marca 2011 21:52

    Nam bardzo smakuje, więc liczę, że Tobie też będzie :)

    autor grazyna0071

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 06 marca 2011 20:28

    ja wlasnie tak robie ale czy bedzie smakowac.? Oto właśnie jest pytanie. Pozdrawiam :-)

    autor janusz

  • dodano: 29 września 2010 18:39

    dziś wreszcie zrobiłam pyszna...;) na pewno do powtórzenia...pozdrawiam Iza

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 22 sierpnia 2010 15:31

    PIWO. Dieta. BŁĘDY Indeksu glikemicznego.
    BH.236.
    MOTTO: Piwo, to oczywistość !!

    WIKIPEDIA.
    Piwo; najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.
    Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

    IRL KRAKÓW.
    Wymieniony wyżej napój ZAWSZE wzbudza kontrowersje, lecz u Nich liczą się wyłącznie badania.
    Zawartość tłuszczu w tym napoju to 0%, czyli od tłuszczu nie utyjemy, bo go nie ma. Węglowodany są, ale jest ich bardzo mało i są to tzw. __NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu czyli wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie przekracza: piwo jasne do 8% wzrostu.
    Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !!
    Problem może wystąpić dopiero w przypadku kumulacji toksyn, tj. gdy wypijamy więcej niż 2,5 litra takiego napoju dziennie. W przeciwnym razie przy mniejszym spożyciu nasze laboratorium (wątroba) radzi sobie neutralizując tę małą ilość toksyn SKUTECZNIE.
    Wobec tego napój ten nie może być ZALECANY, nie musi być ZAKAZANY i dlatego też klasyfikuje się go jako DOZWOLONY. Odnośnie konsumpcji to ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    PUENTA.
    PIWO, to napój po którym się nie tyje, to OCZYWISTE !!

    Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o piwie i nie tylko o piwie, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
    Gołym okiem widać, że Ci SPECJALIŚCI od IG, cynicznie i bezczelnie potwierdzają Nieprawdy BIOLOGICZNE, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.
    Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, piszą oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma; jednak PROKURATURA zna IP komputerów. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM czyli lekko, łatwo omawiają PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

    Zobacz też; NISKIE węglowodany, wg: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    autor Adrian MOFFIT, W-wa

  • dodano: 14 marca 2010 23:01

    Mamomarzyniu, posmak jest ale delikatny i harmonizuje z kiełbasą :)

    autor grazyna

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 14 marca 2010 17:57

    A to piwo się jakoś wyczuwa w tej potrawie?

    autor mamamarzynia

  • dodano: 14 marca 2010 16:16

    Grażynko pyszna propozycja :) Może nie jestem wielką miłośniczką białej kiełbasy, ale raz na czas lubię :) Pysznie wygląda :)

    autor kasiaaaa24

    blog: www.gotowaniecieszy.blox.pl

  • dodano: 13 marca 2010 17:57

    Robię jakoś podobnie i BARDZO lubię! :-))

    autor Krokodyl

  • dodano: 12 marca 2010 20:22

    U mnie biała kiełabasa pojawia się tylko na Wielkanoc, tak jak i uszka na Boże Narodzenie. Tak się jakoś złożyło. Ale takiej kiełbaski w piwie to M. na pewno chętnie by zjadł i bez okazji więc przepis zapisuję :) Pozdrawiam serdecznie - muffingirl

    autor muffingirl

    blog: www.muffingirl.blox.pl

  • dodano: 12 marca 2010 20:19

    Dziękuję za mile słowa i polecam :)

    autor grazyna

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 12 marca 2010 19:24

    http://pollyzeczki.blogspot.com/

    Robię podobnie i uwielbiam ..

    autor pollyzeczki

  • dodano: 12 marca 2010 12:17

    Grażynko jesteś kochana - dzięki za przepis, bo takiej kiełbasy jeszcze nie jadłam. Mam w zamrażalniku wspaniałą białą kiełbasę i zwykle zapiekam ją w piekarniku wprzódy obtoczoną w majeranku. Teraz na gorącą kolacyjkę zrobię w piwie, pozdrawiam serdecznie.

    autor grasza44

    blog: grasza44.blog.onet.pl

  • dodano: 11 marca 2010 21:41

    Ja biala kielbase jadam tylko w Wielkanoc. W takiej wersji jednak nie probowalam. Kolejny smakowity przepis do wyprobowania :))

    Pozdrawiam cieplo.

    autor majka (http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com)

  • dodano: 11 marca 2010 19:54

    ojej jak ja dawno białej nie jadłam! nie no, piep*** dietę sobie kupię i zjem ;)

    autor aga-aa

  • dodano: 11 marca 2010 18:28

    Zachęcam, smakuje znakomicie :)

    autor grazyna

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 11 marca 2010 18:27

    muszę zrobić bo bardzo lubi e biała kiełbasę...a tak zrobionej jeszcze nie jadłam...;):)

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 11 marca 2010 18:04

    O! chyba sobie zrobię na święta! :) To połączenie: piwo, majeranek, biała bardzo mi się podoba :)

    autor zemfiroczka

  • dodano: 11 marca 2010 17:41

    no ja również nie jadłam takiej kiełbaski;) ogólnie za białą nie przepadam, ale może w piwie b mi smakowała, kto wie;)

    autor ilka_86

    blog: ilonkowo.blox.pl

  • dodano: 11 marca 2010 16:42

    Nigdy nie jadłam kiełbaski białej w piwie. Ciekawa jestem jak smakuje. Musze kiedyś spróbowac:)
    Pozdrawiam Grażynko:)

    autor Majana

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

czwartek, 24 lipca 2014

Licznik odwiedzin:  1 368 455