Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 111 499 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1405537
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 5549
Bloog istnieje od: 2303 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

sobota, 15 maja 2010 8:46
Skocz do komentarzy




Rozpoczęla się akcja z rabarbarowymi wypiekami, na blogach pojawiły się już rabarbarowe ciasta, więc nabrałam ochoty na klasyczny placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką.
Placki drożdżowe u nas w domu rozchodzą się jak świeże bułeczki, najchętniej, gdy ledwo ostygłną.  Tak było i z tym, a że piekłam wieczorem, kiedy jest kiepskie światło, to nie zaprezentuję zdjęcia placka w całości, bo jej  już nie ma...

PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

3 szklanki mąki
2 jajka
4 łyżki cukru
¼ kostki masła
szklanka mleka
25 g drożdży
4 łodygi rabarbaru
szczypta soli
kruszonka:
łyżka miękkiego masła
2 łyżki cukru
3 łyżki kaszki manny
Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru, zalewamy połową szklanki letniego mleka, posypujemy łyżka mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło topimy( ja w mikrofalówce, 2 min na 300 W). Jajka roztrzepujemy z cukrem, można dodać trochę cukru lub ekstraktu waniliowego.
Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Mieszając drewnianą łyżką, dodajemy stopniowo wyrośnięte drożdże, jajka, mleko ( letnie) , i przestudzone masło. Wyrabiamy to drewnianą łyżką około 10 min, aż ciasto nabierze pęcherzyków powietrza. Odstawiamy do podwojenia objętości, na co najmniej pól godziny, przykryte ściereczką.
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Do miękkiego masła dodajemy cukier i kaszkę mannę ( można mąkę, ale ja wsypałam wszystko do ciasta i musiałam ją zastąpić kaszką. Ale kruszonka wyszła fajna).
Wyrośnięte ciasto wykładamy do natłuszczonej formy, kładziemy kawałki rabarbaru i posypujemy kruszonką. Zostawiamy je z 10 min, żeby podrosło troszeczkę. Wkładamy do piekarnika na 175 C, na około 45 min.
Ciasto zabieram dziś na działkę, bo jadę tam, mimo kiepskiej pogody. Chcę się Wam pochwalić - w ubiegłym roku wydzierżawiliśmy piękną działkę w lesie nad jednym z wielkopolskich jezior. Tydzień temu postawiliśmy na niej domek holenderski i teraz jedziemy go urządzać. Mąż będzie przeciągał prąd od sąsiada i to ciasto specjalnie dla niego. Przyroda tam jest jak na Mazurach, na jeziorze pełno dzikiego ptactwa , łącznie z łabędziami, w jeziorze pełno ryb ( sąsiad łowi a ja nie boję się skrobać i patroszyć, już jadłam pyszne smażone płotki od niego), na razie cisza i spokój. Coś czuję, że tego lata w weekendy mało będzie u mnie wpisów...
Smacznego !



Dodaję do tego stosowną piosenkę:


Podziel się


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 20 maja 2010 15:11

    Z braku czasu dawno do Ciebie nie zaglądałam, a tu tyyyle pyszności! :-)

    autor Lillan

    blog: lillanbakes.bloog.pl

  • dodano: 17 maja 2010 8:40

    Dziekuję za miłe słowa :)

    autor grazyna0071

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 16 maja 2010 20:31

    przepysznie brzmi i bardzo apetycznie wyglada!!! zapisuje do wyprobowania :)

    Pozdrawiam cieplutko :)

    http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/

    autor Gosi@

  • dodano: 15 maja 2010 16:24

    Bardzo lubię drożdżówki z owocowym nadziniem, pysznie się prezentuje Twoje ciasto :), ja też szykuję się do rabarbarowego wypieku, ale w tym roku przesadziłam swój rabarbar i trochę wolno mi roścnie :(, pozdrawiam :))

    autor anytsujx

    blog: www.mojeciacho.blox.pl

  • dodano: 15 maja 2010 12:04

    ciacho z rabarbarem to moje ulubiona wersja :)

    autor pollyzeczki

  • dodano: 15 maja 2010 11:23

    Uwielbiam drożdżowe ciasta i ich cudowny zapach!
    Robiłam juz nie raz z rabarbarem, zawsze smakowało cudownie i chyba znowu zrobię :)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 15 maja 2010 10:54

    drożdżowe ciasta uwielbiam....a z owocami i kruszonką to już w ogóle...;)

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 15 maja 2010 8:55

    Ja też mam straszną ochotę na taki placek. Pysznie się preznetuje, ja narazie mam komunie i nie ma sensu piec na niedzielę ale niedługo też taki placekz rabarbarem upiekę:)

    autor Wiosenka27

    blog: www.eksplozjasmaku.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 31 sierpnia 2014

Licznik odwiedzin:  1 405 537