Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 093 945 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1298475
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 5418
Bloog istnieje od: 2167 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Grillowany bakłażan

wtorek, 24 sierpnia 2010 16:45
Skocz do komentarzy


       

Jak grill, to przeważnie mięso i kiełbaski, czasem szaszłyki. Ale warto wykorzystać dymiące się palenisko i ugrillować na końcu  warzywka. Cukinie, kabaczki i bakłażany świetnie sie do tego nadają. Wystarczy przedtem je posolić, by zmiękły ( bakłażana też dlatego, by starcił goryczkę), polać oliwą i przyprawić. Potem kilka minut na grillu z obu stron i pyszne danie gotowe.

GRILLOWANY BAKŁAŻAN

duży bakłażan albo i dwa
sól
oliwa
pieprz czarny i ziołowy, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
Bakłażana kroimy na plastry, solimy z obu stron i zostawiamy na około pól godziny, aby stracił goryczkę. Potem płuczemy i osuszamy.
Polewamy oliwą i posypujemy przyprawami według uznania. Ja dodałam gałkę muszkatołową, bo tak mi pasowała do bakłażana i okazało się, że było to dobre posunięcie.
Macerujemy bakłażana kilkanaście minut, potem układamy na grillu. Wystarczy kilka minut z obu stron.
Nam ten bakłażan smakował polany
sosem koktajlowym
Smacznego !

Podziel się


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 04 października 2012 14:37

    Zrobiłam rewelacja moja wieloletnia awersja do bakłażanów przełamana!!
    Dzięki!

    autor basic

  • dodano: 25 sierpnia 2010 13:25

    Oj, Szarlotku, i znów mnie nie uprzedziłaś...A byłam cały czas w domu...
    Korki uciążliwe, to fakt- nawet w moim miasteczku...

    autor grazyna0071

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 25 sierpnia 2010 11:28

    Narobiłaś mi smaka tą gruszką miłosną, ale mam zaplanowaną na obiad cukinię, więc oberżyna jeszcze trochę poczeka :) Byłam w twojej okolicy i jak zwykle mnie zachwyca to, że u was nawet maki jeszcze kwitną :)Jedyy minus to uliczne korki , bo moja podróż powrotna do domu trwała całe wieki....

    autor szarlotek

    blog: www.cukierniczekreacje.blox.pl

  • dodano: 24 sierpnia 2010 21:48

    Ja jakoś nie mogę przekonac się do bakłażanów. Ale taki grillowany pewnie by mnie skusił:)

    autor Wiosenka27

    blog: www.eksplozjasmaku.blox.pl

  • dodano: 24 sierpnia 2010 21:47

    Pamietam jak pierwszy raz jadlam baklazana z grilla, hmm, pychotka. Do teraz nie moge sie zdecydowac: baklazan czy cukinia...?

    autor monikucha

    blog: www.monikucha.pl

  • dodano: 24 sierpnia 2010 21:13

    Bardzo lubię te potrawę! bardzo, bardzo! :-)

    autor Kasia

  • dodano: 24 sierpnia 2010 19:55

    Takie proste, a takie fajne i dobre :)

    autor flusso

    blog: mniamusne.blox.pl

  • dodano: 24 sierpnia 2010 17:22

    Viri, ja sole na wszelki wypadek, bo gorzkiego smaku nie cierpię...

    autor grazyna0071

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 24 sierpnia 2010 17:19

    Pychotkowy jest taki bakłażan!:) Bardzo lubię:)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 24 sierpnia 2010 17:10

    a ja jeszcze nigdy nie trafiłam na gorzkiego bakłażana dlatego ich nie solę przed grillowaniem (:

    autor viri

    blog: cioccolatogatto.blox.pl/html

  • dodano: 24 sierpnia 2010 17:00

    bakłażanka z grilla to ja kocham!!!

    autor Panna Malwinna

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

czwartek, 17 kwietnia 2014

Licznik odwiedzin:  1 298 475