Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 470 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1904125
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6202
Bloog istnieje od: 3484 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

Kategorie

Strogonow śliwkowy z kluskami

poniedziałek, 20 września 2010 18:15
Skocz do komentarzy





Dawno nie robiłam tego dania, więc jak ostatnio nabyłam ładną chudą wołowinę, postanowiłam sobie je przypomnieć. Przepis znalazłam w "Kuchni polskiej". Zrobiłam małą modyfikację, bo zamiast przecieru pomidorowego dodałam sos śliwkowy
Dodatek sosu śliwkowego okazał się bardzo trafnym posunięciem. Tak samo, jak zrobienie klusek do sosu, na co namówiła mnie moja córka.

BOEUF STROGONOW Z SOSEM ŚLIWKOWYM

ok.60 dkg chudej wołowiny
ok. 30 dkg pieczarek
duża cebula
1/2 szklanki sosu śliwkowego
bulion wołowy do podlewania
sól, pieprz, papryka w proszku
Mięso kroimy w kostkę , solimy i pieprzymy do smaku i podsmażamy na maśle ( ja dodałam trochę oliwy) aż zbrązowieje. Smażymy warstwami, żeby mięso się nie dusiło od razu. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w piórka cebulę, krórą dodajewmy do usmażonego już mięsa. Potem smażymy, też warstwami, pokrojone w grube plastry pieczarki. Dodajemy je do rondla z mięsem i cebulą , dolewamy trochę bulionu i dusimy do miękkości, podlewając w razie potrzeby. Pod koniec duszenia wlewamy sos śliwkowy, wsypujemy paprykę i sprawdzamy, czy nie trzeba jeszcze doprawić.

KLUSKI "RZUCANE"

3 jajka
ok.2,5 szklanki mąki pszennej
ok. 3/4 szklanki wody gazowanej

Roztrzepujemy jajka widelcem, dodajemy na przemian mąkę i wodę, mieszając dokładnie.  Przekładamy na duży płaski talerz i końcem noża odrywamy kawałki ciasta i rzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia, próbując wyjętą kluskę ( po przekrojeniu nie może być surowego ciasta). Odcedzamy i podajemy z sosem i mięsem.
Pierwszy raz robiłam takie kluski, w zasadzie "na czuja" a dodatek wody gazowanej to mój pomysł i okazał się trafny, bo kluski wyszły puszyste i sporo rosły w czasie gotowania.



Całe danie bardzo nam smakowało, a sos z dodatkiem śliwkowego został oceniony zdaniem mojej Córci "mistrzostwem świata".  Teraz będę już częściej robić strogonoffa. Smacznego !

Podziel się


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 16 sierpnia 2014 9:19

    Kapitalna strona!

    autor Basia

    blog: http://tinyurl.com/mn55rm2

  • dodano: 24 września 2010 11:43

    Dawno mi się tak nie podobało danie mięsne jak twoja propozycja, Bardzo lubię słodko-kwaśny smak śliwek w poptrawie :) No i te kluseczki...poezja ;D

    autor szarlotek

    blog: www.cukierniczekreacje.blox.pl

  • dodano: 22 września 2010 22:51

    interesująca zamiana, ciekawa jestem smaku tej potrawy

    autor bryssska

    blog: www.magicznakuchnia.blox.pl

  • dodano: 22 września 2010 12:12

    Dorotko, dodatek to sos śliwkowy, między innymi z sosem sojowym. Bardzo podkreśla smak mięsa.

    autor grazyna0071

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 21 września 2010 14:29

    bardzo intrygujące te sliwki w daniu !
    chętniebym spróbowała

    autor dorota20w

    blog: smakuje.blox.pl

  • dodano: 21 września 2010 11:42

    Róbcie dziewczyny, i mięso i kluski, bo pycha :)

    autor grazyna0071

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 21 września 2010 10:39

    na takie danie się piszę! :) chyba dziś sobie na obiad zrobię te kluski bo je bardzo lubię :)

    autor aga-aa

  • dodano: 20 września 2010 20:03

    to ja też chcę takie danie! zrobię jak do Łodzi pojadę (:

    autor viri

    blog: cioccolatogatto.blox.pl/html

  • dodano: 20 września 2010 18:57

    świetny pomysł! notuję i chetnie wypróbuję ;)

    autor Panna Malwinna

  • dodano: 20 września 2010 18:35

    Ojej, chętnie bym spróbowała takiego połączenia smaków:)

    autor Wiosenka27

    blog: www.eksplozjasmaku.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 24 listopada 2017

Licznik odwiedzin:  1 904 125