Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 019 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1897874
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6201
Bloog istnieje od: 3451 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

Kategorie

Pianka arbuzowa z winogronami

czwartek, 14 października 2010 17:51
Skocz do komentarzy




Deser nazywany u nas w domu pianką robię dość często i w różnych odmianach. Jego bazą jest galaretka i śmietanka , jogurt lub inny produkt mleczny. Tę piankę zrobiłam dość dawno, zdjęcie czekało na swoją kolej aż się wreszcie doczekało różowej akcji. I moim zdaniem pasuje do niej, bo to deser smaczny i delikatny.

PIANKA ARBUZOWA Z WINOGRONAMI

2 galaretki cytrynowe
500 ml kremówki
2 łyżki cukru-pudru
szklanka zmiksowanego miąższu z arbuza
Metoda robienia pianki jest prosta i tylko jedno niebezpieczeństwo czyha po drodze - trzeba uchwycić moment tężenia galaretki i w odpowiednim momencie dodać ubitą śmietanę. Ja czasem przegapiam ten moment ale wtedy z pomocą przychodzi mi kuchenka mikrofalowa, gdzie na mocy 300 W można ostrożnie rozpuścić ściętą galaretkę do pożądanej konsystencji.
Wróćmy do początku : Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody- po półtora na galaretkę. Studzimy mieszając często, można ją wstawić do zlewu lub miski z zimną wodą, co przyspieszy cały proces. Gdy galaretka zaczyna się "ciągnąć" dodajemy śmietanę ubitą z cukrem ( wypraktykowałam, że lepiej mieszać rózgą niż miksować), potam zmiksowany arbuz. Przelewamy do ozdobnego naczynia i wstawiamy do lodówki. Możemy do niej zajrzeć po kilku minutach i sprawdzić, czy galaretka nie osiada na dnie - wtedy intensywnie mieszamy i zaglądamy co jakiś czas, żeby tę czynnośc powtórzyć.
Gdy pianka zastygała powciskałam w ną winogrona a na środku położyłam pasterki cytryny i arbuza - tak, zeby podkreślić jej smaki.
Była delikatna i pyszna, można ją jeść nie tylko w upały. Smacznego !

Podziel się


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 16 października 2010 16:58

    Pianka Grażynko to świetny, szybki deser, ale z arbuzem to mnie zaskoczyłaś. Człowiek cały czas czegoś się uczy :)

    autor Ewa

  • dodano: 15 października 2010 21:16

    Grażynko pianki mi się zawsze będą z Tobą kojarzyły :) ile Ty kombinacji wymyślasz!

    autor viri

    blog: cioccolatogatto.blox.pl/html

  • dodano: 15 października 2010 14:53

    Oczywiście , że pasuje i fajnie, że ją pokazałaś :)

    autor szarlotek

    blog: www.cukierniczekreacje.blox.pl

  • dodano: 15 października 2010 14:11

    Karolina, tydzień temu też kupiłam arbuza...

    autor grazyna0071

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

  • dodano: 15 października 2010 7:52

    A ja już się zastanawiałam skąd wytrzasnęłaś arbuza o tej porze :)

    autor kabamaiga

    blog: www.stokolorowkuchni.blox.pl

  • dodano: 14 października 2010 19:09

    Też robię taka piankę tylko nigdy wpadłam na pomysł, aby dorzucić arbuza i winogrona :-)

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

  • dodano: 14 października 2010 18:19

    Jaka ładna ta różowa pianka Grazynko!:)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 22 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 897 874