Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 123 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« styczeń »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1845925
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6176
Bloog istnieje od: 3361 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Polenta

sobota, 31 stycznia 2009 16:17
Polenta, to potrawa z kaszki kukurydzianej, na kresach zwana mamałygą. Gotuje sie kaszkę na gęsto, potem kroi w kwadraty. Można jeść od razu na ciepło, można tez wystudzić i kwadraty ( lub prostokąty) podsmażać na patelni. Zwykle polentę gotuje się w garnku, często mieszając. W kuchence nie trzeba tyle mieszać, jest szybciej i nie przypali sie na pewno! Oto przepis:

POLENTA

1 I 1/2  szklanki kaszki kukurydzianej
3 szklanki wrzącej wody
łyżka oliwy
płaska łyżeczka soli

Wrzącą wodę wlać do odpowiedniego naczynia ( może byc plastikowe pudełko do przechowywania żywności, kwadratowe lub prostokątne, ostatecznie okrągłe). Dodać oliwę i sól. Wsypywac powoli kaszkę, mieszając łyżką. Wstawić do kuchenki na moc 700 W na 10 min, w międzyczasie raz zamieszać. Po 10 min sprawdzić, czy kaszka wchłonęła całą wodę. Jeśli nie, zamieszać, wstawic jeszcze na 5 min, na 600W. Jeśli tak, dolac ok. pół szklanki wrzącej wody, zamieszać i postąpić jak wyżej. Zostawić w kuchence 2-3 min, żeby "odpoczęła", potem przykryc talerzem i ściereczką na ok 5-10 min. Pokroić i podawać do mięsa w sosie, albo z dowolnym pasującym sosem. Można też ostudzić, pokroić i podsmażyć - wtedy podajemy bez sosu. Ja zrobiłam do skrzydełek w miodzie ( przepis był wczesniej). Smacznego!

Podziel się

komentarze (1) | dodaj komentarz

Chipsy bekonowe

czwartek, 15 stycznia 2009 18:54
To nie jest mój pomysł, podpatrzyłam to na kuchni tv, ale to jeszcze jeden pożyteczny przykład użycia kuchenki. Tam robili chrupiący bekon do jakiejś potrawy, a ponieważ moje dzieci lubią chpisy bekonowe a w pobliskim sklepie mięsnym mają świetny boczek wędzony, spróbowaliśmy i efekt był świetny:

CHIPSY BEKONOWE

Dowolną iliść niezbyt tłustego boczku wędzonego pokroić w dość cienkie plastry, potem na kwadraty. Wyłożyć talerz papierowym ręcznikiem, ułożyc na nim kawałki boczku, przykryć drugim ręcznikiem papierowym. Wstawić do kuchenki na moc 400-500 W na 4-5 min. Po tym czasie zmienić ręcznik pod spodem. Wstawić jeszcze na moc 600 W na 4-5 min, powinny być chrupiące, ale nie spieczone. Jeśli za mało, to wstawić jeszcze na 1-2 min. Wyjąć, wystudzić, zjeść same lub z dowolnym pasujacym dipem  - np. majonez, keczup, jogurt zmieszane w równych proporcjach i doprawione pieprzem.
Smacznego!

Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Naczynia

środa, 14 stycznia 2009 15:35
Ktoś z gości pytał mnie, jakich naczyń używam. Na Gwiazdkę dostałam nowy szybkowar do mikrofalówki, mam też specjalny plastikowy garnek z pokrywką z regulowanymi dziurkami. Używam też szklanego naczynia żaroodpornego a do robienia ciasta zwykłych plastikowych pojemników do przechowywania żywności - okrągłego o średnicy talerza, kwadratowego i prostokątnego. Oto moje naczynia:



To szybkowar, ma pokrywkę z zaciskami do przymocowania i regulowanymi dziurkami. W trakcie gotowania (np.ryżu) należy odkryć dziurki, po ugotowani zamknąc je i zostawić kilka minut, aby potrawa "doszła".



To garnek z pokrywką z dziurkami, tyle, że bez zacisków. Tutaj z pieczarkami uduszonymi w kuchence.



To naczynie żaroodporne, w którym robię mięso i ryby. Tutaj z gulaszem z gyrosem (przepis niebawem) Pasuje do niego pokrywka od garnka, ale mozna też potrawę na czas gotowania przykryć folią spożywczą (nie aluminiową) z dziurkami zrobionymi widelcem.



Jeszcze raz szybkowar, tym razem otwarty, z ryżem.
To na razie tyle odnośnie naczyń.
Podziel się

komentarze (0) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 845 925