Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 124 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1845939
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6176
Bloog istnieje od: 3361 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Wuzetka wegańska

środa, 29 października 2008 9:48
Ponieważ moja córka przeszła z wegetarianizmu na weganizm (bez mleka, jajek, serów), musiałam zmodyfikować niektóre moje przepisy, żeby i ona zjadła cos słodkiego.Wprawdzie gotuje dużo sama (blog śmierć kanapkom), ale gdy robię na niedzielę ciasto dla rodziny, to czasami wg. jej zasad.Ciasta bez jajek tez się udają! A oto przepis:

WUZETKA WEGAŃSKA

2 szklanki mąki
szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
ok. szklanki wody gazowanej
2 łyżki kakao
2 lyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu i imbiru
ew. dżem do przełożenia.
Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, imbir i cynamon zmieszać w misce. Wlac olej i wode gazowaną, tyle, zeby ciasto lekko się lało. Wymieszac, niezbyt intensywnie. Przelać ciasto do wysmarowanego tłuszczem okrągłego naczynia, wstawić do kuchenki na 15 min, na opcję "gotowanie", zostawic w kuchence kilka minut. Można przełożyć dżemem. W wersji lux, na wierzch kladziemy wiśnie z alkoholu i polewamy polewą czekoladową ( przepis był wcześniej. Polewę wegańską robimy zastępując mleko wodą). Mozna też na polewę nasypać wiórków kokosowych, to bardzo efektowne. Ale wuzetka jest dobra i bez żadnych dodatków. Kto się boi kuchenki , może ją upiec w piekarniku, 180  C, ok. 45 min. Smacznego!
Na zdjęciu: pół wuzetki z masą budyniową ( na mleku sojowym) i owocami z puszki.


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Ryż ze szpinakiem i pieczarkami.

poniedziałek, 27 października 2008 15:39
Risotto mozna robić z różnych składników. Coraz popularniejszy jest wegetarianizm, więc podaję przepis na smaczne danie ryżowo-warzywne, które mi kiedyś wyszło przypadkiem;

RYŻ ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI.
3 szklanki ugotowanego ryżu
30 dkg pieczarek
opakowanie mrożonego szpinaku
olej
1 duża cebula
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, warzywko.
Ryż ugotować wg. podanego wcześniej przepisu. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Włożyć do odpowiedniego naczynia, dodac kilka łyżek oleju, pół szklanki wody. Wstawić do kuchenki na ok.20 minut, na opcję "gotowanie". Wyjąć. dodać soli, pieprzu i warzywka. Szpinak rozmrozić. Wlać do naczynia trochę oleju, dodać kilka plasterków cebuli, wstawić do kuchenki na 5 min na tę samą opcję.Wyjąć, dodać szpinak i wstawić do kuchenki na 15 minut.Wyjąć, posolić, dodać pieprzu i gałki muszkatołowej i wstawić jeszcze na chwilę. Z pieczarek odlać nadmierną ilość soku. W dużym naczyniu wymieszać ryż, szpinak i pieczarki, sprawdzić, czy nie trzeba dporawić. Można całość posypać tartym żóltym serem i wstawić na kilka minut do kuchenki, ale nie jest to konieczne. Smacznego!

Podziel się

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kurczak w sosie czosnkowym

sobota, 25 października 2008 11:20
Moi domownicy zobaczyli w telewizji reklamę fixu knorra na kurczaka w sosie czosnkowym i zażądali ode mnie , zebym im to zrobila. A poniewaz rozpuściłam ich kulinarnie, posluchałam, tyle, ze nie kupilam fixu, bo sos czosnkowy umiem zrobić sama. No i zamiast w piekarniku (piersi kurczaka tam się wysuszają), zrobilam to w kuchence. Wyszło świetnie, więc podaję przepis :

KURCZAK W SOSIE CZOSNKOWYM.
4 filety z kurczaka
3/4 szklanki śmietany (ile % decydujcie sami)
3 łyżki tartego żółtego sera
2 ząbki czosnku
4 plastry żółtego sera
4 plastry szynki
Łyżka posiekanego koperku
Olej
sół, pieprz, majeranek, warzywko
Kurczaka umyć, posypaś pieprzem i solą, otoczyć w majeranku i warzywku. Naciąć wzdłuż i w nacięcia włożyć plastry sera i szynki. Rozgrzać olej na patelni, położyć kurczaka szynką do góry i podsmażyc kilka minut, aż się zrumieni. Otrożnie przełożyc na drugą stronę i podsmażyć aż zmieni kolor ( chwilę). Przełożyć do odpowiedniego naczynia. Przygotować sos czosnkowy: czosnek rozgnieść w prasce, dodać śmietanę, tarty żółty ser i koperek, przyprawić do smaku. Zalać kurczaka i wtawić do kuchenki na opcję "gotowanie" na ok. 20 minut. Zostawić ok. 5 min w wyłączonej kuchence. Podawac z ryżem lub białym pieczywem. Tak przygotowane mięso jest bardzo soczyste. Smacznego!

Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Warzywa faszerowane

środa, 22 października 2008 10:17
Sezon na świeże warzywa juz się kończy, warto więc je wykorzystać, kiedy jeszcze są. Najlepsza do faszerowania jest papryka, kabaczek cukinia ale dobre są też ogórki i pomidory. Farsz najlepiej zrobić z mielonego mięsa z ryżem, dodając ulubione przyprawy. W kuchence zrobimy to o wiele szybciej, niż tradycyjnymi metodami, no i smak będzie bardziej intensywny. Sposób gotowania ryżu w kuchence podawałam wcześniej,więc nie będę się powtarzać. podaję więc przepis:

WARZYWA FASZEROWANE

Papryka, kabaczek, cukinia, ew. ogórek lub pomidory w ilosciach mieszczących sie w naczyniu
mięso mielone 9ok. 30 dkg)
gotowany ryż 9ok. szklanki)
sól, pieprz, majeranek lub co lubicie
przyprawa typu "warzywko"
olej
Warzywa obrać , wydrążyć i posolić. Mięso mielone włożyć do naczynia, przyprawic (sól najlepiej dodać po ugotowaniu), wstawić do kuchenki na opcję "gotowanie" na ok 15 minut, mieszając w międzyczasie, żeby się nie zbiło.Wyjąć, wymieszać z ugotowanym ryżem, doprawic do smaku. Napełnić farszem warzywa, ułożyc ciasno w naczyniu, skropić olejem lub oliwą i wodą. Wstawić do kuchenki na ok. 15 min na opcję "gotowanie", mozna przykryć folią spożywczą z dziurkami, żeby się za bardzo nie zeschły. Zostawic w wyłączonej kuchence jeszcze 5 minut, zeby "doszły". Do tego nie trzeba ziemniaków, sa dość sycące.
Smacznego!
P.S. Pojawiły sie znów w sprzedazy szybkowary do kuchenki mikrofalowej - nazywa się to "garnek do kuchenki mikrofalowej". Polecam, zwłaszcza do gotowania ryżu.

Podziel się

komentarze (0) | dodaj komentarz

szybkie frytki

poniedziałek, 20 października 2008 16:27

 

Ziemniaki przygotowywane w kuchence na ogół sie nie udają. Robi sie na nich twarda otoczka. Mnie się udaje tylko jeden sposób gotowania ziemniaków - niby- frytki. Niby - bo nie są chrupiące, ale to najszybszy sposób przygotowania ziemniaków na świecie - polecam, gdy ktoś się spieszy. Gdy robią sie w kuchence(8 minut), można na patelni usmażyć kiełbaskę , zrobić jajka sadzone lub cos podobnego i macie obiad w 10 minut! Podaję przepis:

SZYBKIE FTYTKI
2 średnie ziemniaki
olej
Ziemniaki obrac i pokroić jak na frytki. Położyć na płaskim talerzu, nie osuszając ich z wody, jedną warstwą, skropić olejem. Przykryć folią spożywczą, w której zrobić dziurki widelcem. Wstawić do kuchenki na opcję "gotowanie" na ok.8 min. Wyjąć, posolić i zjeść. Świetne do smażonych kiełbasek.Smacznego!

 



Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 845 939