Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 019 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1897862
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6201
Bloog istnieje od: 3451 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

Kategorie

Czekoladowe ciasto z buraczkami z Weekendowej Cukierni

niedziela, 31 października 2010 15:52


Gospodynią aktualnej weekendowej Cukierni jest Pinkcake. Zaproponowała między innymi ciasto czekoladowe z buraczkami, które bardzo mnie zaciekawiło. Zdążyłam je zrobić niemal rzutem na taśmę...

CIASTO CZEKOLADOWE Z BURACZKAMI

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 ml oleju
  • 50 g mielonych migdalow
  • 250 g startych na drobnej tarce surowych buraków
Czekoladę stopiłam ( w kuchence mikrofalowej, na 300 W). Jajka ubiłam z cukrem, dodałam mieszając olej, następnie ekstrakt waniliowy, potem mąkę, sodę i zmielone migdały, starte buraczki i przestudzoną czekoladę.
Piekłam w 180 C około godzinę, do suchego patyczka. Na koniec polałam polewą czekoladową i posypałam wiorkami kokosowymi, żeby było bardziej dekoracyjne.



Ciasto wyszło smaczne i wilgotne, buraczki dodały mu ciekawego posmaku. Smacznego !



Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

Kotlety z kani

sobota, 30 października 2010 18:08


     

Te kotlety robiłam już gdzieś miesiąc temu i zapomniałam do nich. Teraz przypomniały mi się na koniec akcji grzybowej , pasują też do Gotowania po polsku pod patronatem serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl
Kanie znaleźliśmy nieopodal naszej działki nad jeziorem i było ich tyle, że można było je zbierać przysłowiową kosą:



Oczywiście następnego dnia zrobiłam na obiad kotlety z kani .

KANIE PANIEROWANE

kapelusze z kani, dobrze rozwinięte
jajka
trochę mąki
tarta bułka
sól, pieprz
Po oderwaniu trzonów, umyłam ostrożnie kanie i posoliłam. Po chwili posypałam trochę pieprzem. Maczałam je najpierw w mące, potem w rozbełtanykm jajku, na końcu w tartej bułce. Smażyłam na oleju z oby stron. Chciałam na rumiano, ale usmażyły się na brązowo. Piękne to one nie były, ale smakowały bardzo, prawie jak schabowe. Smacznego !


Podziel się

komentarze (13) | dodaj komentarz

Pieróg drożdżowy z mięsem.

piątek, 29 października 2010 20:28


       

Pochodzę z licznej rodziny i muszę przyznać, że lepienie pierogów dla sporego grona ich amatorów wymaga nie lada wysiłku. W moim rodzinnym domu Mama radziła sobie z tym na swoj sposób, który przejęła od mojej Babci, rodem z Kujaw, z okolic Kruszwicy. Zamiast lepić furę pierogów, robiła jeden duży pieróg drożdżowy, który nadziewała mięsem i piekła w podlużnej formie w piekarniku. Taki pieróg podobny jest do kulebiaka, tylko zamiast z kapustą i grzybami, jest z mięsem. Pracy mniej, a efekt nie mniej pyszny.

PIERÓG DROŻDŻOWY Z MIĘSEM

1/2 kg mąki
30 g drożdży
łyżeczka cukru
pół szklankim mleka
pół szklanki wody
kilka łyżek oleju
2 jajka
ok. 3/4 kg mięsa z rosołu
kilka łyżek tartej bułki
majeranek
sól, pieprz
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę letniego mleka, posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mięso z rosołu mielimy lub miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajko, zagęszczamy tartą bułką i mieszamy.
Do miski z mąką wsypujemy trochę soli, dodajemy wyrośnięte drożdże, wlewamy resztę letniego mleka i takiej wody, dodajemy olej, jajko, mieszamy i wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny, do podwojenia objętości.
Wkładamy połowę wyrośniętego ciasta do natłuszczonej keksówki, na to nakładamy mięso, przykrywamy resztą ciasta i wstawiamy do piekarnika na 200 C, na około 40 min.
Podajemy pokrojony na plastry z surówką. Smacznego !
Przepis dodaję do akcji prowadzonej przez blog Ireny i Andrzeja - Gotujemy po polsku, pod patronatem serwisu




ZpierwszegoTloczenia.pl


Podziel się

komentarze (8) | dodaj komentarz

Czekolada rumowa na 500 - ny wpis !

czwartek, 28 października 2010 16:17


Tak, moi Drodzy, dziś po raz pięćsetny zalogowałam się na moim blogu, żeby zrobić wpis. Obserwując statystyki bloga, zauważyłam, że zbliża się też 900 dni istnienia bloga i tak to skoordynowałam, że oba "jubileusze" przypadły razem !
Przez te dwa i pół roku zyskalam wielu dobrych znajomych i przyjaciół. Dziękuję wszystkim, którzy do mnie zaglądają i piszą,  za miłe słowa, wsparcie i zachętę do dalszej pracy.
Z tej uroczystej okazji proponuję coś słodkiego. Przepis, który darzę sentymentem, bo w czasach czekolady na kartki pozwalał poczuć chociaż namiastkę jej smaku. Teraz, mimo, że czekolady jest wbród, robię taką czasami, bo bardzo ją lubimy.

DOMOWA CZEKOLADA Z RUMEM

3 łyżki kakao
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki dobrej margaryny
ok. 1, 5 szklanki mleka w proszku
łyżka rumu
Margarynę, mleko i cukier rozpuszczamy. Dodajemy kakao, mieszamy i gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Zdejmujemy, studzimy.
Odlewamy ok. pół szklanki na polewę. Do reszty dolewamy rum i dodajemy partiami mleko w proszku, tak długo, aż masa będzie bardzo gęsta - łyżka ma w niej stać pionowo. Wykładamy na dowolne naczynie ( ja dałam półmisek), wyrównujemy powierzchnię i polewamy polewą. Lepsza jest , gdy zastygnie w temperaturze pokojowej, potem przechowujemy ją w lodówce - zaręczam, że długo nie postoi... Smacznego !


Podziel się

komentarze (13) | dodaj komentarz

Zupa-krem z porów

wtorek, 26 października 2010 22:14


Warzywa teraz są tak smaczne, świeże i pełne witamin , staram się więc wykorzystywać je na różne sposoby. Pory bardzo lubię i na surowo w salatkach, i duszone w różnych daniach a zupa - krem z porów z dodatkiem ziemniaków to jedna z naszych ulubionych.

ZUPA-KREM Z PORÓW

2 pory bez zielonych liści
kilka ziemniaków
oliwa
rosół lub bulion
tymianek, galka muszkatołowa
Pokrojone pory podsmażamy na oliwie i gdy zmiękną, zalewamy rosołem lub bulionem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości, dodając pod koniec trochę tymianku i szczyptę gałki muszkatołowej. Dosalamy do smaku i miksujemy dokładnie.
Podajemy z malymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego !



Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

niedziela, 22 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 897 862