Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 019 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1897862
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6201
Bloog istnieje od: 3451 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

Kategorie

Makowiec

czwartek, 13 listopada 2008 9:14
MAKOWIEC
Robiłam rogale marcińskie i zostało mi sporo masy makowej. Postanowiłam zrobić makowiec, ale nie miałam miejsca w piekarniku, bo rogali było sporo... Zdecydowałam się spróbować moje ciasto na makowiec w kuchence mikrofalowej. Z tego samego ciasta robię też jabłecznk - zamiast masy makowej kładę mus jabłkowy. Oto przepis:
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
2 jajka
Około 2 szklanek mąki
mała kwaśna śmietana
1/2 szklanki cukru
kisiel cytrynowy lub łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:
1/2 szklanki maku
1 jajko
2 łyżki margaryny
2 łyżki cukru
1 łyżka płynnego miodu
bakalie

Wykonanie:
Mak zalać szklanką wrzącej wody w odpowiednim naczyniu. Wstawić do kuchenki na średnią moc na 10 minut. Wyjąć, wystudzić, odcedzić na gęstym sicie. Zmiksować blenderem.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkiem. Dodać mak, wymieszać. Dodać miód i bakalie. Można też dać łyżkę powideł śliwkowych - wtedy masa będzie lepsza. Na koniec utrzepać pianę z białka i delikatnie wymieszać z masą makową.
Teraz ciasto:
Margarynę zmiękczyć w kuchence na średniej mocy przez 2 minuty. Włożyć do miski, dodać cukier i utrzeć drewnianą pałką. Ucierając, dodawać jajka. Następnie wsypać kisiel lub mąkę ziemniaczaną. Dodawać na zmianę mąki i gęstej śmietany, ale zostawić 1/3 śmietany na później. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto musi być bardzo gęste.
Włożyć 2/3 ciasta do wysmarowanego tłuszczem naczynia. Na to rozsmarować masę makową. Pozostałą część ciasta rozrzedzić resztą śmietany. Przykryć tym ciastem masę makową. Wstawić do kuchenki na około 18 minut na opcję "gotowanie". Wyjąć, wystudzić podważając boki. Delikatnie wyrzucić najpierw na jeden talerz (do góry dnem), potem przełożyć na talerz do ciasta. Polać polewą czekoladową (przepis był wcześniej), można posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!


Poniżej efekt uboczny, czyli rogale marcińskie (z ciasta drożdżowego), których niestety nie da zrobić się w kuchence...

Podziel się

komentarze (0) | dodaj komentarz

niedziela, 22 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 897 862