Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 019 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1897862
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6201
Bloog istnieje od: 3451 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

Kategorie

Kokardki z warzywami w sałatce

poniedziałek, 30 listopada 2009 22:03


Udało mi się zrobić jeszcze jedną sałatkę w dniu zamknięcia Baru Sałatkowego. Bazą jest makaron - u mnie kokardki, które w sałatkach bardzo lubię. Do tego czerwona fasolka z puszki i trochę innych warzyw. Makaron jest sycący, więc nie doprawiałam majonezem, tylko samą oliwą i ziołami.

SAŁATKA Z KOKARDEK Z WARZYWAMI

miseczka ugotowanego makaronu kokardki
puszka czerwonej fasoli
duża ugotowana marchewka
żółta papryka
kiszony ogórek
marynowane pieczarki
sól, pieprz, majeranek i rozmaryn
oliwa
Fasolkę odcedzamy, pozostałe warzywa ( oprócz pieczarek)  kroimy na kawałki, dodajemy do makaronu. Polewamy oliwą, dodajemy przyprawy według gustu. Dobrze, jak się trochę "przegryzie " w lodówce. Można jeść jako samodzielne danie, np. na kolację. Smacznego!


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Sałatka z pora z jajkiem

poniedziałek, 30 listopada 2009 11:29






Sałatki z pora robię w różnej wersji - od najprostszej, z jabłkiem, poprzez dodanie ogórków po najbogatsza wersję - z jajkami i groszkiem. Ta chyba smakuje nam najbardziej a teraz pasuje mi do dwóch akcji.

SAŁATKA Z PORA Z JAJKIEM

duży por ( biała i jasnozielona część)
3 jajka na twardo
3 ogórki kiszone
2 jabłka
puszka groszku
majonez pół na pół z jogurtem i łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Pora myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Solimy, by zmiękł i odstawiamy na 10 minut. Ogórki kiszone i jabłka ścieramy na grubej tarce, dodajemy do pora. Jajka kroimy w kostkę, dodajemy też odcedzony groszek. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy majonez i jogutr w towarzystwie musztardy. Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby się " przegryzła". Dobra do mięsa i wędlin. Smacznego!


Podziel się

komentarze (28) | dodaj komentarz

Polędwiczki ze śliwkami i cynamonem

niedziela, 29 listopada 2009 14:48




Widziałam to danie w jakimś programie kulinarnym, tylko przyrządzone nieco inaczej. Jako świeże zioło użyta była szałwia, a ja jej nie mam w domowych zasobach. Za to w doniczce nieźle się trzyma mięta i to ją postanowiłam dodać do mięsa. Wtedy przypomniały mi się smaki z kuchni greckiej - mięta i cynamon do mięsa - akurat pasuje do korzennego tygodnia! A jak cynamon- to i śliwki suszone, które u mnie występują często w towarzystwie kilku suszonych moreli. Oto, co z tego wyszło:

POLĘDWICZKI ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM

kawałek polędwicy wieprzowej
tyle plastrów chudego wędzonego boczku, ile plastrów polędwicy
sól, pieprz ziołowy, cynamon
kilka listków świeżej mięty
olej
garść suszonych śliwek
kilka suszonych moreli
½ szklanki bulionu lub rosołu
2 łyżki
sosu śliwkowego
Polędwicę kroimy na kawałki i rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem ziołowym i cynamonem. Między plaster polędwicy i boczku wkładamy po dwa listki mięty i spinamy je wkałaczkami. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Mnie w trakcie smażenia polędwiczki wygięły się w miseczki - akurat takie, żeby włożyć w nie śliwkę...
Śuszone śliwki i morele zalewamy na kilka minut wrzątkiem, tak, aby były przykryte. Wlewamy to na patelnie z mięsem, dodajemy bulion i dusimy około 20 minut. Na koniec dodajemy sos śliwkowy i przyprawiamy do smaku ( jeśli trzeba) solą i pieprzem ziołowym. Pasują i do ziemniaków , i do ryżu a nawet do pyz drożdżowych i surówki, np. z kapusty pekińskiej.
Mięso jest bardzo aromatyczne a i śliwki przesiąknięte cynamonem i miętą nie do pogardzenia... Smacznego!


Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

Turecka chałwa, nagroda i koncert

sobota, 28 listopada 2009 10:57





Bardzo lubię oglądać na kanale kuchnia tv program "Kuchnia jak życie" prezentujący dania regionalne z całej Europy. Niejedną potrawę tam podejrzałam... Gdy prezentowano Turcję, zobaczyłam, jak się robi domową chałwę. Spróbowałam natychmiast, a że wyszła, postanowiłam ją zaprezentować w korzennym tygodniu. Przepisem byłam zdziwiona, bo składniki są niezwykle proste:

TURECKA CHAŁWA

½ kostki masła
ok. 2/3 szklanki maki kukurydzianej
½ szklanki cukru
trochę wody
ziarna sezamu
łyżeczka cynamonu
opcjonalnie: orzechy, szczypta gałki muszkatołowej
Bazą chałwy jest ...zasmażka z masła i mąki kukurydzianej. Roztapiamy masło na grubej patelni , wsypujemy makę - tyle, ile się zmieści, żeby wytworzyc gęstą papkę  i smażymy to powoli na brązowy kolor, dodając sezam, żeby sie razem uprażył. . Trochę to trwa ( u mnie ok. pół godziny), trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło, ale zbrązowiło. Wtedy do cukru dodajemy trochę zimnej wody, tylko tyle, żeby go zmoczyć, a nie rozpuścić! Wlewamy to do zasmażki i szybko mieszamy, dodając jednocześnie cynamon i gałkę.Ja odparowałam trochę, ale to chyba był błąd, bo poprzednio nie odparowałam i chałwa lepiej sie kroiła - nie kruszyła się tak. Wrzucamy pokrojone orzechy, mieszamy i wlewamy do natłuszczonego pojemnika do zastygnięcia ( conajmniej 2 godziny, ja zostawiłam na noc). Kroimy i zajadamy. Smacznego!



Wczoraj ogłoszono wyniki konkursu
Popisz się przepisem
Zdobyłam drugą nagrodę za moją rybę w winie z polentą
Wygrałam książkę kucharską, cieszę się, że kolekcja mi sie powiększy!
Bardzo dziękuję za liczne życzenia dobrej zabawy pod poprzednim postem, kiedy pisałam, że udaję się na koncert Electric Light Orchestra. Było wspaniale! Wprawdzie wokal już nie ten ( inny wokalista), ale muzyka ta sama, klimat jak za dawnych lat. Zespół grał z orkiestrą smyczkową, co potęgowało wyczyny zespołowego skrzypka o znajomo brzmiacym nazwisku  Mike Kubicki... Na widowni przekrój wiekowy dość spory - od 20-latków do + 40 a nawet około 50. Widziało się zestawy rodzice ( tacy + 40) i dzieci ( ok. 20). Przekonałam się, ile" Elektrycy"  mieli przebojów, o niektórych już nie pamietałam. Atmosfera była taka, że nieraz przeszły mi po plecach dreszcze, a na początku " Telephon line" to nawet się łezki zakręciły... Zadowolona jestem bardzo i chyba to nie tylko moje odczucie, bo obserwując wychodzących widzów, zauważyłam twarze rozradowane szczęściem... Kiepskie, bo kiepskie, ale zdjęcie wrzucę:


Podziel się

komentarze (14) | dodaj komentarz

Wuzetka z bakaliami

czwartek, 26 listopada 2009 11:19




Nie wiem, czy to jest prawidłowy przepis na wuzetkę, ale u nas w rodzinie to ciasto nosi taką nazwę. Jeśli je przełożymy kremem z bitej śmietany - na pewno wuzetkę przypomina. Ja tym razem zrobiłam samo ciasto, za to wzbogacone bakaliami, a dlaczego - o tym później...
Mam sentyment do wuzetki, bo to ciasto z mojego pierwszego wpisu - teraz przepis nieco zmodyfikowałam. Poza tym to pierwsze ciasto, które zrobiłam w kuchence mikrofalowej, bo świetnie sie w niej udaje i błyskawicznie robi. Przejdźmy do przepisu:

WUZETKA Z BAKALIAMI

2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
½ szklanki oleju
½ szklanki mleka
½ szklanki wody gazowanej
2 czubate łyżki kakao
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru
pocięte orzechy i migdały,  rodzynki, posiekane suszone morele i daktyle
polewa czekoladowa, wiórki kokosowe do posypania

Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i imbir mieszamy w misce. Mieszając, wlewamy olej, mleko i wodę.Dodajemy bakalie. Na koniec wbijamy jedno jajko. Mieszamy łyżką lub widelcem, nie miksujemy. Prawda, jakie to proste i szybkie?
Wlewamy ciasto do natłuszczonego naczynia i albo wstawiamy do kuchenki mikrofalowej ( 4 min na 400 W, 12 min na 600 W), albo do piekarnika na 180 C ok. 40 min. Po wyjęciu z formy polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Możemy zrobić ciasto bez bakalii i  przełożyć dowolną masą lub dżemem, na wierzchu ubrać wiśniami lub truskawkami z kompotu. Wariacji jest mnóstwo.
 A ja je zrobiłam w formie łatwej do transportu, bo wuzetka jedzie ze mną do Rodziny do Bydgoszczy. Wybieramy sie na koncert Electic Light Orchestra. Przegapiliśmy koncert w Poznaniu ( za późno zatroszczyliśmy sie o bilety) a mój Mąż widząc zawiedzioną minę postanowił, że pojedziemy do Bydgoszczy, bo to nie tak daleko...
Piosenki ELO kojarzą  mi się ze schyłkiem lat 70- tych i początkiem 80-tych, ze szkolnym radiowęzłem z liceum i ukochanym Studenckim Studiem Radiowym. A takie pościelówy, jak Telephon Line czy Ticket to the Moon, to dopiero wspomnienia...
Lecę sie pakować! Smacznego!



Podziel się

komentarze (18) | dodaj komentarz

niedziela, 22 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 897 862