Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 123 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1845931
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6176
Bloog istnieje od: 3361 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Kasza gryczana do zrazów

wtorek, 30 listopada 2010 18:48

 

 

Kasza gryczana należy do naszych ulubionych kasz. Nauczyłam się ją jeść od rodziny mojego męża. Robię ją bardzo często do gulaszu a obowiązkowo do zrazów. Lubimy ją też czasem jeść posypaną pokruszonym twarogiem i popijaną maślanką. Tym razem zrobiłam ją do zrazów zawijanych, wykonanych nieco inaczej, niż zwykle.

 

KASZA GRYCZANA I ZRAZY

1, 5 szklanki kaszy gryczanej

3 szklanki wody

kawałek wędzonego boczku z tłuszczem

sól

Zrazy

1/2 kg wołowiny zrazowej

boczek wędzony

cebula

ogórek kiszony

musztarda

sól, pieprz, majeranek

Kaszę zalewamy wrzącą wodą, solimy, dodajemy kawałek wędzonego boczku i gotujemy na małym ogniu az wchłonie wodę, uważając, żeby się nie przypaliła.

Mięso kroimy w plastry i rozbijamy na cienkie płaty. Solimy, psypujemy pieprzem i majerankiem. Każdy płat smarujemy musztardą, nakładamy po plasterku wędzonego boczku, cebuli i kiszonego ogórka, zawijamy roladki. Kładziemy je złączeniem na dół na rozgrzany olej i smażymy,aż zbrązowieją. Potem podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Na końcu zagęszczamy sos łyżką mąki rozbełtaną w wodzie.

Zrazy podajemy z kaszą gryczaną , polaną sosem w towarzystwie kiszonego ogórka. Bardzo to wszystko do siebie pasuje. Smacznego !

 


 


Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

Kotlety z polędwiczek podwójnie panierowane

poniedziałek, 29 listopada 2010 18:51

 

Kiedyś przy schabie, który kupiłam na kotlety był ładny kawałek polędwicy, jednak za mały, żeby zrobić z niej jakieś osobne danie. Postanowiłam więc zrobić z niego kotleciki, a żeby je uatrakcyjnić, opanierowałam je podwójnie, zyskując smakowitą chrupiącą panierkę.

 

KOTLETY Z POLĘDWICY PODWÓJNIE PANIEROWANE

 

kawałek polędwicy

jajko

tarta bułka

majeranek

sól, pieprz do smaku

Polędwiczke pokroiłam na dość grube plastry, które dokładnie rozbiłam. Posypałam solą, pieprzem i majerankiem , zostawiłam tak w lodówce na kilkanaście minut.

Potem maczałam je w rozbitym jajku, tatrej bułce, potem jeszcze raz w jajku i bułce i smażyłam na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron.

Wyszły pyszne i chrupiące i stanowiły dodatkowy bonus do zwykłych kotletów schabowych. Smacznego !

 



Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Surówka z kapusty pekińskiej z mandarynkami

piątek, 26 listopada 2010 11:55

 

To jedna z naszych ulubionych surówek i nie wiem, jak to się stało, że nie było jej jeszcze na blogu. Robimy ją od święta a w sezonie dostępnośco mandarynek dośc często. bazą jest kapusta pekińska, mandarynki i jabłko, kukurydza to dodatek obowiązkowy, a inne dodatki w zależności od tego, co akurat jest w domu. Teraz był zielony ogórek, który mi do tej surówki podpasował :

 

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MANDARYNKAMI

 

pół kapusty pekińskiej- biała część

kilka mandarynek

pół zielonego ogórka

dwa czerwone jabłka, słodkie

pół puszki kukurydzy

sok z cytryny

sól, pieprz ziołowy

oliwa

szczypta cukru

Kapustę kroimy w paski, ogórka w półplasterki, solimy lekko. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, odsączoną kukurydzę i podzielone na kawałki mandarynki. Posypujemy pieprzem ziołowym, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą , troszkę słodzimy i mieszamy dokładnie. Zostawiamy na kilkanaście minut w lodówce, żeby się "przegryzła".

My jedliśmy ją do kurczaka z ryżem i bardzo do tego pasowała. Smacznego !

 

 

I jeszcze jedna ważna informacja - dziś jest dzień Pluszowego Misia. Szczególnie uroczyście, i z nagrodami obchodzi go Bajeczna Fabryka :

 


 



Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Torcik piankowy z galaretką

wtorek, 23 listopada 2010 20:52

 

Ten torcik powstał z nagłej potrzeby czegoś słodkiego na zimno a na pomysł wpadłam wieczorem. Zrobiłam go więc z tego, co miałam w domu - z galaretek, jogurtu i śnieżki. Do dekoracji użyłam gruszek z kompotu.

 

TORCIK PIANKOWY Z GALARETKĄ

 

 śnieżka

niepełna szklanka mleka

duży jogurt naturalny

galaterka cytrynowa

łyżka żelatyny

galaretka pomarańczowa na wierzch

gruszki z kompotu

Galaretkę cytrynową wraz z łyżką żelatyny rozpuściłam w szklance wody i wystudziłam mieszając dokładnie. Śnieżkę utrzepałam na mleku. Do tężejącej galaretki wmieszałam ubitą śmietanę i jogurt, wlałam to do okrągłego naczynia, po czym wstawiłam do lodówki. Rozpuściłam drugą galaretkę wedlug przepisu i wystudziłam.

Gdy pianka w lodówce zastygła, ułożyłam na niej gruszki z kompotu ,  zalałam niewielką ilością zimnej galaretki tak, żeby się "przykleiły" do placka i wstawiłam do lodówki. Gdy galaretka zastygła, wylałam na nią resztę i wstawiłam znów do zastudzenia. Rano torcik był gotowy. Wyszedł lekki i pyszny. Smacznego !

 



Podziel się

komentarze (12) | dodaj komentarz

Babka marmurkowa

niedziela, 21 listopada 2010 18:19

 

 

To ulubiona babka moich dzieci a jadły ją dotąd u Babci, mojej Mamy. To był jeden z jej popisowych wypieków. Niestety, wiek i zdrowie nie pozwalają już Babci na samodzielne pieczenie, pora więc, żebym ja przejęla pałeczkę.Sięgnęłam więc do starego zeszytu z rodzinnymi przepisami.

Mama robiła tę babkę w podłużnej keksówce, ja wykorzystałąm typową formę babkową z kominkiem.

BABKA MARMURKOWA

2, 5 szklanki mąki

1/2 kostki dobrej margaryny

4 jajka

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Jajka trzepiemy mikserem z cukrem na puszystą masę. margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do jajek z cukrem dodajemy miksując mąkę z proszkiem, na zmianę ze stopioną margaryną.

Do natłuszczonej formy wlewamy 3/4 ciasta, do reszty dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciasto kakaowe wlewamy ostrożnie w środek jasnego, potem wkładamy w  środek ciemnego  nóż i delikatnie przeciągamy wkoło ( lub wzdłuż, jeśli robimy w podłużnej formie).

Pieczemy w 180 C około 50 min. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu posypujemy cukrem-pudrem.

Robiłam tę babkę pierwszy raz, nie ukrywam, że z tremą, ale udała się i najważniejsze, że dzieci były z niej zadowolone. Smacznego !

 


 



Podziel się

komentarze (14) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 845 931