Bloog Wirtualna Polska
Są 1 239 942 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1795353
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6174
Bloog istnieje od: 3275 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Kolejny tort urodzinowy

czwartek, 31 grudnia 2009 12:39


Tym razem to tort obchodzącego dość długo i na raty okrągłe urodziny mojego Męża. Ten był dla znajomych z pracy. Biszkopt zrobiłam ciemny, masę powtórzyłam śmietanową i znów sięgnęłam po zrobione latem zapasy - wiśnie drążone w syropie. Najładniejsze odłożyłam do dekoracji, a resztę zmiksowałam i dodałam do masy do środka. A oto szczegóły :

TORT CIEMNY Z WIŚNIAMI

4 jajka
¾ szklanki cukru
szklanka mąki
2 łyżki kakao
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru-pudru
¾ szklanki wiśni drążonych z syropem
2, 5 łyżki żelatyny, trochę mleka
Wiśnie i posypka do dekoracji

Jajka utrzepać z cukrem na puszystą masę. Miksując na najmniejszych obrotach, dodawać mąki z proszkiem i kakao. Piec w 180 C 30-40 min.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem-pudrem. Żelatynę zalać przegotowaną zimną wodą, jak namięknie, dodac nieco mleka i wstawić do kuchenki na minutę i 20 sek. Rozmieszać, dodać do masy mieszając dokładnie. Połowę odłożyć na wierzch, do reszty dodać zmiksowane wiśnie z syropem i wymieszać. Przełożyć tort masą wiśniową, zostawiając na posmarowanie boków. Na wierzch rozsmarowac białą masę, ozdobic wiśniami i posypką, która pewnie każemu została od pierniczków. Boki posmarować masą wiśniową.
Ciemne blaty bardzo nam smakowały do śmietanowej masy a wiśnie uzupełniły smak. Smacznego!

                 Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
                 Szczęścia i spełnienia marzeń !



Podziel się

komentarze (15) | dodaj komentarz

Sałatka z kiszonymi buraczkami

wtorek, 29 grudnia 2009 15:49




W czasie Świąt starałam się podawać do posiłków zdrowe sałatki i surówki. Do tej, na bazie kapusty pekinskiej, dodałam buraczki ukiszone w kwasie burakowym
Dałam im do towarzystwa kiszone ogórki, świeżą papryke i jabłka a do sosu wykorzystałam sok z kiszonych ogórków. Wyszła orzeźwiająca sałatka pełna witamin, którą zjedliśmy do światecznego obiadu.

SAŁATKA Z KISZONYMI BURACZKAMI

kilka liści kapusty pekińskiej
kilka buraczków z kwasu
2 kiszone ogórki
czerwona papryka
czerwona cebula
duże jabłko
kilka listków świeżej bazylii
sól morska, pieprz, zioła prowansalskie
3 łyżki oliwy, 2 łyżki kwasu z kiszonych ogórków
Kapustę poszatkować, dodać pokrojoną w paski paprykę i cebulę w półplasterkach, posolić, zostawić na 10 minut. Dodać pokrojone w plasterki buraczki i ogórki, na końcu jabłko w kawałkach i porwaną bazylię. Posypać pieprzem i ziołami. Zmieszać oliwę z ogórkowym kwasem, polać tym sosem, wymieszać. Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce, by się "przegryzła".
Podobno taka sałatka zjedzona przed obiadem ułatwia trawienie - tak je moja Córka. Ale smakuje i do obiadowego mięsa, nam do karkówki z grillowej patelni. Smacznego!


Podziel się

komentarze (17) | dodaj komentarz

Kurczak - debiut patelni grillowej

poniedziałek, 28 grudnia 2009 16:41


Zrobiłam go jeszcze przed Świętami, żeby wypróbować moją nową patelnię grillową, co ją dostałam za Gotowanie po polsku z dedykacja podpisaną - Olej Kujawski. Olej też dostałam, ten najnowszy i on także poszedł na spróbowanie- do matynaty. Patelnia się sprawdziła i powtórzyliśmy tego kurczaczka w drugie Święto. Przejdźmy do konkretów:

MARYNOWANY KURCZAK Z PATELNI GRILLOWEJ

filety z kurczaka
olej
2 łyżki sosu sojowego
½ szklanki białego wina
sól, pieprz ziołowy, imbir, estragon
Filety po umyciu kroimy w szerokie paski i lekko rozbijamy, najlepiej dłonią. Solimy, posypujemy przyprawami, mieszamy w misce z sosem sojowym, olejem i białym winem. Wstawiamy do lodówki na conajmniej pół godziny.
Patelnię smarujemy cienko olejem ( ja za pomocą serwetki) i mocno rozgrzewamy. Na taką kladziemy marynowane filety i po chwili zmniejszamy ogień na mały. Smażymy z obu stron około 10 minut, aż widelec wejdzie w nie bez oporu a od żeberek patelni zrobią się ładne paski.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami i najlepiej z sałatą w winegrecie .  Nam smakowały bardzo, więc  - Smacznego!


Podziel się

komentarze (14) | dodaj komentarz

Coś lekkiego.

sobota, 26 grudnia 2009 21:19


Po kalorycznych potrawach świątecznych pora na coś lekkiego. Będzie to sałatka na bazie kruchych liści lodowej sałaty i kapusty pekińskiej z chrupiącymi warzywami i winrgretem z dodatkiem musztardy francuskiej. Lekka i mało kaloryczna.

LEKKA SAŁATKA ŚWIĄTECZNA

 
kilka liści kapusty pekinskiej
kilka liści lodowej sałaty
pół zielonego ogórka
czerwona papryka
czerwona cebula
2 pomidory
sól morska, pieprz , zioła prowansalskie
sos:
łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy
łyżeczka musztardy francuskiej
Sałatę i kapustę pekinską rwiemy na kawałki. Ogórki i cebulę kroimy na półplasterki, paprykę w kawałki a pomidory na ósemki. Solimy, posypujemy pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Oliwę , ocet i musztardę mieszamy na emulsję. Polewamy sosem sałatkę, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut w chłodne miejsce, żeby się "przegryzła".
Pasuje do mięsa, wędlin, albo jako samodzielne, lekkie danie. Smacznego!



Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

Makowiec łaciaty

piątek, 25 grudnia 2009 17:32




Nie, to nie jest żaden tajemniczy rodzinny przepis na makowiec, tylko efekt małej katastrofy... Makowiec miał być elegancki, zawijany. Tymczasem ciasto drożdżowe było zbyt lużne i przy zawijaniu zmieszało mi się z masą... To pewnie z pośpiechu, bo jednocześnie robiłam kulebiak, który piekłam obok, w drugiej keksówce...
Ciasto jest wegańskie, a zamiast jajek emulsja z siemienia lnianego, taka jak przy
pierniczkach wegańskich
Dla koloru, smaku i zapachu dodałam szczyptę szafranu rozpuszczoną we wrzątku.

MAKOWIEC DROŻDŻOWY

½ kg mąki
30 g drożdży
4 łyżki cukru
szczypta soli
szklanka letniej wody
zamiennik dwóch jajek
szczypta szafranu i łyżka wrzątku
1/3 kostki stopionej margaryny

puszka masy makowej
3 łyżki sztucznego miodu, bakalie
polewa czekoladowa
Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z niewielką ilością letniej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę solimy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mieszamy. Wlewamy wodę i emulsję z siemienia, dodajemy cukier a na końcu stopioną i przestudzoną margarynę oraz szafran. Wyrabiamy ok. 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 45 mni, do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu odgazowujemy i wykładamy na omączony blat. W tym momencie wiedziałam już, że nie będzie dobrze. Szczerze mówiąc, z pośpiechu mąki dałam na oko i ciasto wyszło zbyt luźne. Jakoś je rozwałkowałam na prostokąt, posmarowałam masą z miodem i bakaliami, ale przy zwijaniu ciasto zaczęło mi się mieszać z makiem... Włożyłam je do keksówki i zostawiłam na 10 min do wyrośnęcia. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 50 min w 180 C. Zrumienił się ładnie, ale postanowiłam na pociechę potraktować go polewą czekoladową...
Makowiec wyszedł pyszny i puszysty, mimo swych widocznych mankamentów. Szafran dodał mu wyjątkowego smaku, a bakalie w masie dodały swoje. Smacznego!



Kilka dni temu spotkało mój blog kolejne wyróżnienie, tym razem od Przytulanki. Miło mi niezmiernie, że moja domowa kuchnia, gotowana, jak napisała Autorka, spontanicznie ( to prawda), przypadła do gustu mieszkance Nowego Jorku...

                                                 

Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

sobota, 29 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 795 353