Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 019 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1897856
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6201
Bloog istnieje od: 3451 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

Kategorie

Klops grzybowo-owsiany, z jajami

środa, 30 marca 2011 18:06

 

 

Planowałam zrobić mój

pasztet z jajkiem

i wtedy zobaczyłaam u 

Antoniego

klops z dodatkiem płatków owsianych. U Antoniego był pomidorowy, ja zaś planowałam zrobić klops z pieczarkami, więc płatki owsiane namoczyłam w bulionie grzybowym i wywarze od duszenia pieczarek. Innowacja okazała się bardzo smaczna, płatki owsiane jako element klopsa dają ciekawsze elementy smakowe, niż namoczona czerstwa bułka.

 

KLOPS GRZYBOWO-OWSIANY Z JAJKAMI

 

1/2 kg mięsa mielonego

4 wątróbki drobiowe

20 dkg duszonych pieczarek

szklanka płatków owsianych

szklanka bulionu grzybowego z wywarem z pieczarek

4 jaka na twardo

jajko surowe

sól, pieprz , majeranek, tymianek

troch tartej bułki

Rozpuściłam bulion grzybowy w 3/4 szklanki wrzątku, dopełniłam wywarem z duszenia pieczarek i zalałam tym płatki owsiane błyskawiczne w misce, odstawilam na 15 minut.

Wątróbki udusiłam na oleju i rozgniotłam widelcem na miazgę. Do miski z napuszonymi płatkami dodałam mięso mielone, wątróbkową miazgę i posiekane duszone pieczarki. Doprawiłam solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, wbiłam jako i wymieszałam dokładnie.

Włożyłam połowę mięsnej masy do małej keksówki, ułożyłam wzdłuż jajka, przykryłam resztą masy i posypałam po wierzchu tartą bułką.

Wstawiłam do piekarnika na 180 C na około pół godziny. Pasztet jest gotowy, gdy odstaje od brzegów formy.

Jedliśmy go na ciepło i na zimno i w każdej postaci bardzo nam smakował. Smacznego !

 



Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

Sałatka "wrzucana" na bazie pekinki

poniedziałek, 28 marca 2011 17:50

 

Nazywam sałatkę "wrzucaną" kiedy nie mam konkretnej koncepcji albo gdy się spieszę i musze szybko coś wykombinować z tego, co mam w lodówce. Ta powstała na wizytę niespodziewanego gościa, wtedy, gdy na obiad byly roladki z kiełbaskami. Miałam w lodówce kapustę pekińską, a znalazłąm jeszcze środek sałaty masłowej, paprykę świeżą i konserwową, ogórka zielonego, resztki selera naciowego i pora. Sos winegret połączył w dośc harmonijną całość te składniki.

 

SALATKA WRZUCANA NA BAZIE KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

 

kilka liści kapusty pekińskiej

środek sałaty masłowej

pół zielonej papryki

dwa duże kawałki papryki konserwowej

1/3  zielonego ogórka

kawałek pora ( jasnozielona część)

2 łodygi selera naciowego

3 łyżki oliwy

łyżka octu winnego

sól, pieprz ziolowy

pieprz kolorowy świeżo mielony

bazylia, tymianek

Do miski wrzuciłam porwane górne części liści kapusty pekińskiej. Dodałam pokrojoną na kawałki paprykę i pora, posoliłam i odstawiłam na 10 minut, żeby zmiękło.

Potem dodałam listki sałaty, półplasterki ogórka, seler naciowy pokrojony w plastry i paprykę konserwową w kawałkach. Posypałam pieprzami i ziołami. Z oliwy i octu zrobiłam winegret, polałam, wymieszałam i podałam na stół. Improwizacja przypadła wszystkim do gustu. Smacznego !

 



Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

Ciasto bounty

niedziela, 27 marca 2011 18:34

 

Nie jadam zazwyczaj batoników, czasami jednak robię wyjątek dla bounty. Dlatego kiedy kilka dni temu zobaczylam to ciasto, postanowiłam je zrobić w najbliższy weekend. Znalazłam je na blogu

Aleex

Wykorzystałam tylko przepis na masę kokosową, ciasto upiekłam swoje czekoladowe,  na płaskiej blasze. Zrobiłam masę z połowy porcji, bo drugą połowę ciasta wykorzystałam w inny sposób, czym nie omieszkam się niedlugo pochwalić...

 

CIASTO BOUNTY

 

ciasto :

2, 5 szklanki mąki

szklanka z górką cukru

3 łyżki kakao

2/3 szklanki oleju

2/3 szklanki mleka

1/2 szklanki wody gazowanej

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

łyżka wiśniówki

Masa:

szklanka mleka

10 dkg masła

1/2 łyżki cukru

15 dkg wiórków kokosowych

1/2 białej czekolady

cukier waniliowy

Polewa czekoladowa

Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia zmieszałam w misce. Dolewałam mieszając łyżką olej, mleko i wodę gazowaną, na koncu wbiłam jajka. Piekłam na dużej płaskiej blasze, w 180 C  około 25 minut.

Do garnka z mlekiem wsypałam wiórki i pogotowałam 20 minut. Potem dodałam masło, cukier i czekoladę, wymieszałam z gorącą masą aż się wszystko rozpuściło. Studziłam w zlewie z zimną wodą, mieszając.

Na wystudzonym placku rozsmarowałam zimną masę i polałam polewą - taką , jak robię zwykle, przepis podawałam już kilka razy i można go znaleźć w wyszukiwarce z boku.

Masa ciasta bounty przypomina w smaku batonik, a całe ciasto bardzo smakowało mnie, moim domownikom i gościom. Smacznego !

 


 


Podziel się

komentarze (14) | dodaj komentarz

Placek szpinakowy z patelni

piątek, 25 marca 2011 16:13

 

Placek szpinakowy już był na blogu, ale dawno i z kuchenki mikrofalowej. Wymyśliłam go sama jako danie wegetariańskie dla córki, robię go czasem też w wersji wegańskiej.

Gdy dostałam patelnię Dry Cooker, wiedziałam, że muszę spróbować go na niej zrobić. Miałam wielką tremę, ale się udało. Podaję przepis, bo zmieniłąm nieco proporcje :

 

PLACEK SZPINAKOWY Z PAROWEJ PATELNI

 

ok. 30 dkg mrożonego szpinaku

2 jajka

2 szkl. mąki

1/2 szkl oleju

1/2 szkl wody gazowanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

sól, pieprz gałka muszkatołowa

Szpinak rozmrażamy, wbijamy jajka i mieszając widelcem dodajemy kolejno olej, mąkę z proszkiem, wodę gazowaną. Przyprawiamy do smaku.

Patelnię całą wysmarowałam cienko olejem za pomocą pędzelka, wlałam ciasto, wyrównałam , postawiłam na średni ogień i przykryłam pokrywką, poddając placek działaniu pary. Po kilku minutach zmniejszyłąm ogień na mały i obserwowałam, jak placek rośnie. Po niecałych 15 minutach boki odstawały od brzegów, wierzch był ścięty i nawet leciutkie pęknięcie się pojawiło. Podniosłam pokrywkę i spróbowałąm patyczkiem - był suchy. Wyłączyłam palnik i zostawiłam chwilę pod przykryciem. Potem podniosłąm pokrywkę, żeby nieco przestgł. Wbrew moim obawom dał się pokroić i wyjąć bez problemów. Zjedliśmy go z sosem czosnkowym - tak nam najbardziej smakuje. Smacznego !

Wszystkie życzliwe mi osoby informuję, że w konkursie na kulinarny blog roku dodałąm w tym miesiącu tort tiramisu, przepis wcześniejszy z bloga. Jeśli się komuś spodoba, to może zagłosować

tutaj

 

 


Podziel się

komentarze (14) | dodaj komentarz

Roladki schabowe z kiełbaskami

środa, 23 marca 2011 16:10

 

 

Mój mąż mnie dziś zaskoczył zapowiadając gościa na obiad i musiałam wymyśleć coś szybkiego a smacznego, bo mieli być za półtorej godziny.. Miałam schab w zamrażalniku i początkowo chciałam zrobić klasyczne roladki z serem i szynką. Jednak gdy wyjmowałam mięso z zamrażalnika, wpadła mi w ręce paczka drobnych białych kiełbasek i pomyślałam - czemu nie, są takie malutkie, dadzą się zawinąć w płaty rozbitego schabu. Ser postanowiłam też dodać, żeby było ciekawiej. Kotlety przyprawiłam w smakach pasujących do kiełbasek - dużo majeranku, pieprz , sól czosnkowa i cebulowa. Roladki z nietypową niespodzianką okazały się niezwykle pyszne.

 

ROLADKI SCHABOWE Z KIEŁBASKAMI

 

5 kotletów schabowych

5 plastrów żółtego sera

5 małych białych kiełbasek

sól, pieprz

majeranek

sól czosnkowa i cebulowa

Schab rozbiłam cienko, przprawiłąm obficie powyższymi przyprawami i wstawiłam na pół godziny do lodówki. Hehe, w międzyczasie musiałam się uwijać, obrałam i wstawiłam ziemniaki, zrobiłam zasmażkę do czerwonej kapusty ze słoika ,wrzuciłam ją do niej przyprawiając i zaczęłąm robić surówkę tzw. wrzucaną - do miski z kapusta pekińską wrzucałam te warzywa, które znalazłam w lodówce... Ale o tym innym razem, wróćmy do roladek.

Gry się przegryzły z przyprawami, na każdym plastrze schabu położyłam ser i kiełbaskę, zawinęłam roladki i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię grillową złączeniem do dołu, żeby się nie rozwinęły. Grillowałam je po kilka minut z każdej strony, łącznie chyba z 15 minut.

Gość i domownicy byli zaskoczeni zawartością roladek, bo takich jeszcze nie robiłam ale zadowoleni z efektów smakowych, zwłaszcza, że przyprawy do mięsa pasowały bardzo do kiełbasek. Smacznego !

 



Podziel się

komentarze (13) | dodaj komentarz

niedziela, 22 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 897 856