Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 124 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1845948
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6176
Bloog istnieje od: 3361 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Kotlety składane

czwartek, 29 kwietnia 2010 16:51


Bardzo polubiłam moją patelnię grillową, którą dostałam za akcję Gotujemy po polsku. Zwykłe kotlety panierowane zastąpiłam teraz zdrowszymi i smaczniejszymi kotletami z patelni grillowej. Robię na niej nie tylko płaskie kotlety ale też zawijane roladki a ostatnio zrobiłam kotlety, które nazwałam roboczo- składane, bo przed ugrillowaniem  złożyłam je na pół i włożyłam co nieco do środka.

KOTLETY SKŁADANE Z PATELNI GRILLOWEJ

4filety z kurczaka
4 nieduże plastry wędzonej szynki
4 plastry żółtego sera
sól, pieprz, majeranek, tymianek
olej do posmarowania patelni

Filety rozbijamy dość cienko, posypujemy solą i przyprawami. Na połowie każdego układamy ser i szynkę, po czym składamy na pół. Układamy na mocno rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni grillowej, zmniejszamy płomień i smazymy po ok. 5 minut z obu stron.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami i surówką. Smacznego !


Podziel się

komentarze (12) | dodaj komentarz

Golonka duszona po chińsku

środa, 28 kwietnia 2010 21:03




Golonkę to ja uwielbiam w każdej postaci, więc jak zobaczyłam w Kuchni  chińskiej Katarzyny Pośpieszyńskiej jej chińską wersję, postanowilam ją zrobić w ramach akcji Peli.
Golonka ta jest duszona "na czerwono" a wlaściwie na brązowo. Taki sposób przyrządzanie potraw zawdzięcza dodatkowi cukru, który w trakcie duszenia karmelizuje się. W potrawie tego cukru w ogóle nie czuć, golonka ma fajny, pikantny smak.

GOLONKA DUSZONA PO CHIŃSKU

 kilka małych golonek ( kilogram do półtora)
3 cebule dymki
8 szklanek wody
4 łyżki cukru
4 łyżki czystej wódki
½ szklanki sosu sojowego
2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki smalcu
Wypłukaną golonkę naciąć z boku ( skóra),włożyć do garnka z grubym dnem, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 10 min, zebrać szumowiny, gotować dalsze 15 min, odjąć 1/3 płynu.
Pokrojoną dymkę dodać do golonki, wlać sos sojowy, dodac imbir, wódkę, cukier, smalec i gotować na małym ogniu 2 godziny, co pół godziny obracając. Po wyparowaniu ¼ płynu zmniejszyć płomień, gotować, aż płyn wyparuje do połowy. Sos powinien być brązowy i błyszczący.
Podawać z ryżem i kapustą - autorka nie podaje jaką, więc zrobiłam tradycyjną do golonki - kiszoną, gotowaną z przyprawami.
Golonka wyszła pyszna, aromatyczna, z piękną brązową skórką i bardzo nam smakowała, nawet z ryżem. Smacznego !

                                                     

Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

Hung szao szin ju - śledź duszony na czerwono

poniedziałek, 26 kwietnia 2010 17:08





Nareszcie i z przyjemnością dołączam do chińskiej akcji Peli. Bardzo lubię kuchnię chińską a sos sojowy i imbir są moimi ulubionymi przyprawami. Podobnie, jak ryż z mięsem i warzywami to jedna z moich ulubionych potraw.
"Kuchnię chińską" Katarzyny Pośpieszyńskiej mam od lat 80-tych i książka ledwo się trzyma, pozbawiona tylniej okładki. Jednym z pierwszych dań z tej książki, które robiłam, jest śledź duszony na czerwono. Kolor raczej wyszedł brązowy, ale sama potrawa jest pyszna.

ŚLEDŹ DUSZONY NA CZERWONO

kilogram płatów ze świeżych, niesolonych śledzi
3 łyżki sosu sojowego
¼ szklanki plasterków młodej marchewki
łyżka cukru
łyżka posiekanej cebuli ( dodałam jeszcze pora i dymkę)
3 łyżki czystej wódki
łyżeczka soli
1, 5 łyżeczki imbiru w proszku
szklanka małych pieczarek
3 łyżki smalcu
łyżka pokrojonej słoniny ( nie dałam)
1, 5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Płaty śledziowe pokroiłam i skropiłam sokiem z cytryny. Natarłam połową sosu sojowego. Marchewki pokroiłam w cienkie plasterki, podobnie pieczarki. Pozostały sos sojowy zmieszałam z marchewką, cukrem, wódką, solą, imbirem, cebulą, pieczarkami i wodą, wymieszałam i odstawiłam.
Na patelni rozgrzałam smalec  i usmażyłam na nim śledziowe płaty, po 5 min z obu stron. Zlałam tłuszcz, dodałam sos sojowy z dodatkami i dusiłam około 10 minut.  Dodałam na końcu mąkę ziemniaczną rozprowadzona w niewielkiej ilości wody, zamieszałam i zagęściłam sos.
Podałam z chińskimi buleczkami na parze zrobionymi w formie
kwadratowych pyz
Taki śledź ma bardzo ciekawy smak, a z pyzami drożdżowymi smakuje rewelacyjnie. Smacznego !



Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

Babka pomarańczowo-jogurtowa

niedziela, 25 kwietnia 2010 11:38


W ubiegłym tygodniu, w pewien zimny i pochmurny dzień czekałyśmy z córcią na powtót taty i brata i nabrałyśmy ochoty na jakieś pyszne ciasto na podwieczorek. Czas naglił, więc odpadało ciasto drożdżowe i inne pracochłonne. Postanowiłam zrobić babkę na jogurcie i soku z pomarańczy, bazujac na przepisie na mój placek na oleju, który najczęściej robię z jabłkami.

BABKA POMARAŃCZOWO- JOGURTOWA

3 jajka
4 łyżki cukru
½ szklanki oleju
2 niepełne szklanki mąki
szklanka jogurtu naturalnego
½ szklanki wody gazowanej
sok z jednej pomarańczy z elementami miąższu
aromat cytrynowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kandyzowana skórka pomarańczowa
łyżka suszonej żurawiny
kilka pokrojonych suszonych daktyli
Jajka roztrzepać z cukrem trzepaczką ale nie ubijać. Lekko ubijając dodać olej i jogurt oraz sok z cytryny, następnie mąkę z proszkiem, aromat  i wodę gazowaną. Ciasto powinno się lekko lać.
Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i piec w 180 C około 45 minut.
Aromat jaki się rozszedł podczas pieczenia od razu poprawił nam humor. Wyjmowałyśmy babkę z pieca, gdy wrócili nasi panowie, więc częśc babki została zjedzona jeszcze na ciepło, po posypaniu cukrem-pudrem. Na zimno też była pyszna, bardzo lekka i puszysta. Polecam wszystkim na szybki podwieczorek. Smacznego !




Podziel się

komentarze (18) | dodaj komentarz

Guacamole na zielono

piątek, 23 kwietnia 2010 18:15





Przeglądałam Kuchnię meksykańską, zastanawiając się, jakie danie mam zrobić. Trafiłam na sos guacamole, a że miałam dojrzałe awokado, decyzja zapadła. Tyle, że sos zrobiłam trochę nietypowy, bo jego glówną zjadaczką była moja Córka, która nie bardzo lubi połączenie awokado z pomidorem. Zastąpołam go więc zielonym ogórkiem i wyszło coś o bardzo fajnym smaku.

GUACAMOLE NA ZIELONO

dojrzałe awokado
zielona paryczka chili
pół małej cebuli
¼ zielonego ogórka
ząbek czosnku
łyżka natki kolendry
sok z połówki limonki
sól
Awokado przekroiłam, wybrałam pestkę, wybrałam ze skórki i rozgniotłam widelcem na papkę. Ogórek starłam na drobnej tarce i odcisnęłam z nadmiaru wody. Czosnek przecisnęłam przez praskę, cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę, podobnie papryczkę, kolendrę drobno posiekałam. Połączyłam to wszystko w miseczce, dodałam sok z limonki. Posoliłam tuż przed użyciem, żeby nie sciemniało.
Ogórkowe guacamole okazało się pyszne i świeże. Córka zjadła z chlebem, ja posmarowałam nim plastry szynki. Ale takie z pomidorem to jeszcze zrobię ! Smacznego !


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 845 948