Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 019 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1897868
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6201
Bloog istnieje od: 3451 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

Kategorie

Warzywa

wtorek, 27 maja 2008 11:14
Niektórzy twierdzą, że potrawy z kuchenki są gumowate i niesmaczne. Może tak jest np. z odgrzewanymi daniami gotowymi. Ale jeśli potrawy odpowiednio się przygotuje, są niezwykle smaczne. Tak jest np. z warzywami. Gotowane w kuchence mikrofalowej, z niewielkim dodatkiem wody, zachowują swój kolor, smak i cenne mikroelementy.Mrożone warzywa wsypujemy do odpowiedniego naczynia, zalewamy wodą, tak, żeby przykryła ich powierzchnię i wsawiamy do kuchenki na 20 minut na opcję "gotowanie".Solimy po wyjęciu z kuchenki. Jeśli mamy warzywa świeże, czas gotowania jest krótszy - 12-15 minut. Możemy potem do warzyw, również w kuchence, zrobić zasmażkę lub zrumienioną w tłuszczu bułkę tartą.Jeżeli stosujemy miseczki ceramiczne, możemy warzywa podawać na stół w tym samym naczyniu, w którym były gotowane. A oto kilka przepisów:

GROSZEK Z MARCHEWKĄ
paczka mrożonego groszku z marchewką
2 łyżki margaryny do pieczenia
czubata łyżka mąki
sól. pieprz.
Groszek z marchewką wsypać do odpowiedniego naczynia, zalać wodą ,aby przykryła powierzchnię warzyw. Wstawić do kuchenki na 20 minut na opcję "gotowanie". Gdyby po tym czasie warzywa nie były zupełnie miękkie, wstawić do kuchenki jeszcze na kilka minut. Wyjąć, posolić, dodać szczyptę pieprzu i kto lubi, trochę gałki muszkatołowej. Gdyby marchewka była mało słodka, dodac też szczyptę cukru.Odlać nadmiar wody, zostawić tylko trochę.
W miseczce żaroodpornej rozpuścić margarynę(3 minuty na opcji "gotowanie"). Wyjąć, gdy tłuszcz będzie wrzał , wsypać mąkę i energicznie rozmieszać łyżką. Włożyć zasmażkę do miski z groszkiem i marchewką, dobrze wymieszać. wstawić jeszcze na minutę- dwie do kuchenki, zeby dobrze się połączyło.Świetnie pasuje do smażonego kurczaka z ryżem.
Smacznego!

KALAFIORY LUB BROKUŁY
1kalafior lub brokuł
2 łyżki margaryny
2 łyżki bułki tartej
1/4 szklanki mleka
sól, cukier.
Aby ułatwić gotowanie, kalafiora lub brokuła podzielić na cząstki. Wlożyć do odpowiedniego naczynia, zalać wodą i mlekiem, tak, zeby przykrywała powierzchnie warzyw. Dodać pół łyżeczki cukru. Żeby szybciej się ugotowało, można przykryc to folią spożywczą (nie aluminiową) z dziurkami, które robimy widelcem.Wstawic do kuchenki na 20 minut, na opcję "gotowanie". Jeśli po tym czasie warzywa nie będą miękkie, wstawić jeszcze na kilka minut. Wyjąć posolić, zostawić w wyłączonej kuchence kilka minut.
W żaroodpornej miseczce rozpuścić tłuszcz (2-3 minuty na opcji "gotowanie"), aż do wrzenia. Wyjąć, na wrzący wrzucic tartą bułkę i energicznie zamieszać. Wyjąć warzywa łyżką cedzakową na talerz lub półmisek, polać tartą bułką z tłuszczem .W podobny sposób, ale bez mleka można przyrządzić fasolkę szparagową.
Smacznego!

Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Grzanki "ze smokiem"

niedziela, 25 maja 2008 10:32
Przygotowania wszelkiego rodzaju parówek i kiełbasy na ciepło ma w kuchence tę zaletę, że jest smaczniejsze niż to przygotowane w garnku z wodą, bo cały smak zostaje w kiełbasie a nie przechodzi do wody. Trzeba tylko pamiętać, żeby nakłuć kiełbaski widelcem, bo może być mała eksplozja. To samo dotyczy np. kaszanki, która przygotowana w kuchence jest bardzo smaczna. Podgrzewamy 2-4 minut( w zależności od ilości), na poziomie "gotowanie". Oprócz kiełbasek można też podgrzewać bułki(na tym samym poziomie) i robić np. hot- dogi i hamburgery.Świetnie wychodzą też wszelkiego rodzaju grzanki z żółtym serem. A oto przepis:

GRZANKI ZE SMOKIEM
2 kawałki chleba
1 gruba parówka
2 plastry żóltego sera
Chleb posmarować cienko masłem. Parówkę przekroić wzdłuż. Przy końcach naciąć w dwóch miejscach, żeby były 3 części - z przodu głowa i łapy, z tyłu ogon i łapy smoka. Położyć kiełbaski na chleb, przykryć żółtym serem, tak, żeby ponacinane części wystawały. Wstawić do kuchenki na 2-  3 minuty. Podczas podgrzewania kiełbaski wygną się w górę na końcach i rozdzielą, przybierająć kształt podobny do smoka, co bardzo podoba się dzieciom. Podawać z keczupem.
Smacznego!

GRZANKI A'LA HAMBURGER
2 bułki
2 plastry wędliny
2 plastry żóltego sera
Sałata, pomidor, ogórek itp.
Bułki przekroić , na jednej części położyć wędlinę, na drugiej żółty ser. Można zamiast wędliny posmarowac bułkę grubą warstwą metki cebulowej, wtedy będzie bardziej podobne do hamburgera. Wstawic do kuchenki na 2-3 minuty, na opcję "gotowanie", az ser sie roztopi. Wyjąć, na połowie z wedliną ułożyć sałatę, plasterki pomidora, ogórka lub co tam kto lubi, przykryć połową z serem. Spożywać ciepłe, jak ostygną , to będą twarde!
Smacznego!

Dodaję jeszcze ciekawego linka o zwierzątkach z parówek. Podgrzewamy je oczywiście w kuchence mikrofalowej, wtedy będą dobre efekty.
http://www.nipponham.co.jp/winny/kazari/zoo.html



Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Placek z jabłkami

czwartek, 22 maja 2008 19:03
Placki przygotowywane w kuchence mają jedną wielką zaletę: przygotowuje się je bardzo szybko, w 15 minut. Jest to bardzo istotne w razie np. jakiejś niespodziewanej wizyty. Ciasta bez dodatku kakao wychodzą nieco bledsze, niż te z piekarnika. Można jednak poprawić ich wizerunek, polewając polewą czekoladową( którą nota bene można zrobić też w kuchence) lub po prostu posypując po ciepłym jeszcze wierzchu rozpuszczalnym kakao (takim do picia). Napisałam:placek z jabłkami, ale można go zrobić też z innymi dowolnymi owocami:truskawkami, bananami, śliwkami lub co tam macie. Można też i bez owoców, np. z rodzynkami. Pora na przepis:

PLACEK Z JABłKAMI
1i 1/2 szklanki mąki
5 łyżek cukru
1/2 szklanki oleju
4 łyżki mleka
2 jajka
1/2 szklanki wody(najlepiej gazowana)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 duże jabłka
Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej, mleko, wymieszać.Dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i wodę, mieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodać więcej wody,
Obrać jabłka, pokroić na cząstki. Wysmarować tłuszczem dno plastikowego pudełka, ułożyć jabłka, zalać ciastem. Wstawić do kuchenki na 15 minut, na opcję "gotowanie". Jeśli po tym czasie ciasto będzie się "lało", wstawić jeszcze na kilka minut. Wystawić do ostygnięcia, chociaż ciepły też jest smaczny ale może się trochę pokruszyć przy wyjmowaniu z pudełka. Przestudzony objechać dookoła nożem i lekko podważyć. Wyjąć na talerz, można posypać cukrem pudrem, cynamonem, lub polac polewą. A oto przepis na nią:

POLEWA CZEKOLADOWA
3 duże łyżki margaryny do pieczenia
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (dowolnie)
Margarynę, mleko i cukier włożyć do żaroodpornej miseczki i wstawić do kuchenki na 2 minuty na opcję "gotowanie". Wyjąć, dodać kakao, dobrze rozmieszać. Wstawić do kuchenki na 3 minuty, potem zmniejszyć moc o 1 poziom, na dalsze 2 minuty. Wyjąć i dla uzyskania pięknego połysku posypac mąką ziemniaczaną, energicznie wymieszać. Polewać ciasto gorącą. Gdyby zastygła w miseczce, to rozpuścić w kuchence!
Smacznego!



Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Jajka w koszulkach, jajecznica z pieczarkami.

wtorek, 20 maja 2008 10:54
Przygotowanie jajek w kuchence mikrofalowej to niełatwa sprawa. We wszystkich instrukcjach polecają jajka najpierw "rozkłócić "widelcem, czyli zrobic klasyczną jajecznicę. Jednak w książce Katarzyny Pospieszyńskiej "Gotujemy w kuchence mikrofalowej" trafiłam na sposób, jak przygotowac jajka w całości. Wyglądają jak sadzone a smakują jak te  "w koszulkach". Tajemnica jest następująca: trzeba nakłuć powierzchnię jajka widelcem, bo w czasie "mikrofalowania" wytwarza się podciśnienie i jajko może wybuchnąć.Pora na przepis:

JAJKA W KOSZULKACH
 2 jajka
trochę oleju
Duży, płaski talerz (bez metalowych obramowań) wysmarować olejem. Wbic na niego 2 jajka. Żółtka przekłuc kilka razy widelcem.Wstawić do kuchenki na opcję "gotowanie" na 2 minuty. Gdyby po tym czasie jajka były jeszcze płynne, przekłuć znowu widelcem i wstawić do kuchenki na 1 minutę.

JAJECZNICA Z PIECZARKAMI
30 dkg pieczarek
2 jajka
olej
sól, pieprz
Pieczarki umyć, pokroic w plasterki, wsypać do plastikowego pudełka. Dolać trochę wody i oleju.Wstawic do kuchenki na 20 minut na opcję "gotowanie". Po tym czasie odcedzić, wywar można wykorzystac na sos.Wlać na płaski talerz trochę oleju, przełożyć pieczarki, dodać rozmieszane 2 jajka, posolić, popieprzyć.Wstawic do kuchenki na 3-4 minuty, żeby uzyskac lepszy efekt, można w trakcie otworzyć kuchenkę i zamieszać. Tak przygotowana jajecznica jest bardziej dietetyczna od tradycyjnej.
Smacznego!

Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Placek szpinakowy

poniedziałek, 19 maja 2008 11:34
Jak już wspomniałam we wstępie, ciasta robione w kuchence mikrofalowej udają się tak samo, jak w piekarniku a o ile krótszy jest czas ich przygotowania! 15 minut w kuchence i gotowe! Jedynym mankamentem jest może ich blady wygląd, ale nie dotyczy to ciast z dodatkiem np. kakao. Oprócz ciast słodkich można robić też "na słono", z dodatkiem warzyw. Jednym z takich ciast, doskonałym też dla wegetarian jest placek szpinakowy o pięknym, zielonym kolorze. A oto przepis:

PLACEK SZPINAKOWY
pół opakowania mrożonego szpinaku
tłuszcz do smażenia
1 i 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1/2 szklanki wody (może być gazowana)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz.

Szpinak rozmrozić(w kuchence), wlać kilka łyżek oleju na patelnię i przesmażyć, nie przykrywając, bo straci kolor.Kto lubi, może do smażenia szpinaku dodać drobno pokrojony czosnek lub cebulę. Doprawić solą i pieprzem, wystudzic. W misce roztrzepać widelcem jajko, mieszając dodać olej  i połowę wody.Dodać przestudzony szpinak, wymieszać. Stopniowo, mieszając , wsypywać mąkę i proszek do pieczenia, dodać resztę wody i szczyptę soli.Jeśli ciasto będzie za gęste, dodac więcej wody. Wysmarować dno plastikowego pudełka tłuszczem, wlać ciasto i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 15 minut na 600 W. Jeśli po tym czasie ciasto będzie się jeszcze "lało", wstawić do kuchenki na kilka minut. Można jeść na ciepło i na zimno. Dobry jest z sosem czosnkowym.
Smacznego!



Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

niedziela, 22 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 897 868