Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 124 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1845954
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6176
Bloog istnieje od: 3361 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Dwukolorowy sernik

niedziela, 31 maja 2009 9:24
Bar sałatkowy się skończył, dziś niedziela, pora więc na coś słodkiego. Przepis na ten sernik publikowałam juz na zwegowani.pl, z opcją też na piekarnik. Jest jednak mojego autorstwa i świetnie udaje sie w kuchence, więc chcę go mieć i na swoim blogu. Robię go z brzoskwiniami ( dobre też ananasy z puszki) i kruszonką z wiórków kokosowych. Ale zdarzyło mi się ( nie po raz pierwszy), że w ostatniej chwili zabrakło niezbędnego składnika. Sernik dochodzi w kuchence, pokrojone brzoskwinie czekają, masło topi się na patelni a tu na półce z bakaliami nie ma wiórków! Musiałam wymyślić szybko inna kruszonkę, z tego, co mam. Wyszła pyszna, goście podziwiali... Podaję więc przepis:

DWUKOLOROWY SERNIK

60 dkg mielonego twarogu( może byc waniliowy)
4 jajka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
pół kostki masła lub margaryny typu palma
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka kaszki manny
łyżka kakao
kilka brzoskwiń z puszki
Kruszonka:
3-4 łyżki masła
pół szklanki cukru
3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
łyżka sezamu
łyżka pokruszonych płatków migdałowych
Miękkie masło miksujemy z twarogiem. Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy je, miksując, do twarogu z masłem. Dodajemy mąke ziemniaczaną i kaszkę, mieszając łyżką. Odkładamy połowę masy, do drugiej dodajemy kakao, mieszając dokładnie. Do odpowiedniego naczynia, wysmarowanego tłuszczem, wkładamy najpierw masę kakaową, potem jasną i wkładamy do kuchenki na 500 W na około 20 min.
Brzoskwinie odsączamy i kroimy w ósemki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone płatki, sezam i migdały, na koncu cukier i rumienimy cały czas mieszając. Gdy powierzchnia sernika będzie "  zapieczona", wyjmujemy z kuchenki, układamy brzoskwinie, smarujemy gorącą kruszonką i wkładamy do kuchenki na 2-3 min. na 700 W, aż kruszonka się zapiecze. Jemy po wystudzeniu, dobrze, jeśli przed podaniem postoi troche w lodówce.
Smacznego!


Podziel się

komentarze (1) | dodaj komentarz

Sałatka z białej fasolki

sobota, 30 maja 2009 22:27

Przepis na tę sałatkę znalazłam we francuskiej książce z sałatkami, sprowadzonej za grosze przez Internet ( razem z książką z przepisami do kuchenki mikrofalowej w tym samym języku).Sałatka  jest bardzo pożywna i może stanowić samodzielne danie. Bardzo ją lubimy i jadamy często na kolację. Pora na przepis:

SAŁATKA Z BIAŁEJ FASOLKI

Filiżanka ugotowanej białej fasoli ( może być z puszki)
20 dkg pieczarek
czerwona papryka
czerwona cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa
sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
Fasolę gotujemy wg przepisu podanego we wpisie " Sałatka z czerwonej fasoli", lub odcedzamy z puszki. Pieczarki kroimy w paski, wkładamy do odpowiedniego naczynia, dodajemy nieco oleju i wody i wstawiamy do kuchenki na 20 min na 700 W. Studzimy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Fasolę, pieczarki, paprykę, cebulę i natkę mieszamy w misce i lekko solimy.  Do sosu nie dodajemy nic kwaśnego, bo nie bardzo pasuje. Mieszamy oliwę z przyprawami  ( można ją lekko podgrzać dla wydobycia aromatu ziół, np. minutę w kuchence na 600 W). Polewamy sałatkę lekko mieszając. Smacznego!



Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sałatka z nowalijek w sosie jogurtowym.

sobota, 30 maja 2009 21:44

Tę sałatke robię zawsze wiosną, kiedy jest świeża sałata, rzodkiewka i dymka. Czasami dodaję do niej kostki wędzonego twarogu i kawałki kurczaka. Ale i bez tych dodatków jest pyszna. Sos dawniej robiłam z kwaśnej śmietany, teraz wolę jogurt. Podaję więc przepis:

SAŁATKA Z NOWALIJEK W SOSIE JOGURTOWYM

Główka sałaty ( może być trochę zwykłej, trochę lodowej)
kilka rzodkiewek
mały zielony ogórek
2 dymki ze szczypiorem
łodyga selera naciowego
kawałek kurczaka
kilka plastów twarogu wędzonego lub fety
mały jogurt naturalny
łyżeczka mysztardy
sól, pieprz, tymianek, bazylia
 Kurczaka przyrządzić w kuchence mikrofalowej ( sposób już podawałam, np - sałatka wielowarstwowa, kurczak jak z rożna). Wystudzić, pokroić na kawałki . Sałatę umyć, porwać na kawałki, osuszyć. Ogórek pokroić w półplasterki, rzodkiewkę  i seler w plasterki, dymkę posiekać. Wymieszać w misce i posolić. Dodać kawałki kurczaka i pokrojony w kostkę ser.
Przyrządzić sos : roztrzepać jogurt z musztardą, dodac przyprawy w ilości wg. gustu. Polać sosem sałatkę i wymieszać. Dobrze, jeśli przed podaniem postoi trochę w lodówce.
Smacznego!



Podziel się

komentarze (1) | dodaj komentarz

Wielowarstwowa sałatka z buraczkami

piątek, 29 maja 2009 14:51

Przepis na tę sałatkę dostałam od mojej siostry a ona od znajomej. Robiła furorę w karnawale. Jest dość kaloryczna, może więc stanowić danie samo w sobie. Ja robię ją wtedy, gdy gotuję barszcz, bo ...mam ugotowane buraczki! Jest nieco pracochłonna, ale można wykorzystać np. resztę kurczaka z obiadu. Zestawienie jej składników daje niezwykłe efekty smakowe. Pora na przepis:

WIELOWARSTWOWA SAŁATKA Z BURACZKAMI

Filet z kurczaka
20 dkg pieczarek
1 cebula
15 dkg żółtego sera
2 duże jabłka
2-3 buraczki
majonez (ew.i jogurt)
olej
kilka orzechów włoskich
kilka suszonych śliwek i  ew.moreli
Filet z kurczaka lekko rozbijamy, posypujemy solą,pieprzem, majerankiem lub tymiankiem, wkładamy do odpowiedniego naczynia, dodajemy trochę oleju, zalewamy niewielką ilością wody lub bulionu i wkładamy do kuchenki na ok.15 min na 700 W. Wyjmujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w paski, cebulę w plastry i dusimy w kuchence z niewielką ilością wody i oleju 15 min na 700 W. Po wyjęciu solimy i pieprzymy do smaku, studzimy. Ser, jabłka i ugotowane buraczki ścieramy ( osobno!) na tarce o grubych oczkach. W naczyniu, najlepiej o szerokim dnie ( żeby wszystkie warstwy były równe) układamy kolejno warstwy, smarując każdą majonezem ( ja zmieszałam majonez z jogurtem, żeby było mniej kalorycznie). Najpierw kurczak, potem pieczarki, na to ser, dalej jabłka i na koncu buraczki.Na wierzchu smarujemy majonezem i ozdabiamy cząstkami orzechów włoskich i pokrojonymi w paski suszonymi śliwkami i morelami. Nabierając tę sałatkę na talerz, należy sięgnąć do dna, żeby spróbować wszystkich warstw, bo dopiero wtedy świetnie smakuje. Smacznego!





Podziel się

komentarze (0) | dodaj komentarz

Sałatka z czerwonej fasolki

czwartek, 28 maja 2009 21:20

Bar sałatkowy otwarty, a sałatki są moją ulubioną formą działalności kulinarnej. Dziś - nasza ulubiona do grilla. Teraz robi się sałatki z serem feta a ja ją robiłam jeszcze w czasach, gdy tego sera nie było w Polsce, więc występuje w niej twaróg wędzony, który daje się łatwo pokroic w kostkę i świetnie się komponuje smakowo z fasolką i świeżym ogórkiem.  A zatem- przepis:

SAŁATKA Z CZERWONEJ FASOLKI

1 i 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
kostka twarogu wędzonego
1 spory ogórek
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, koperek
Szklankę fasoli namoczyć na noc ( po ugotowaniu będzie więcej). Potem odlać wodę, włożyć do odpowiedniego naczynia ( najlepiej garnka z dziurkowaną pokrywką), zalać wodą kilka cm nad powierzchnię fasoli i wtawić do kuchenki na 700 W na pół godziny. Jeśli fasola nie będzie miękka, gotować do skutku. Wyjąć, posolić, ostudzić. Komu się nie chce gotować, może użyć fasoli z puszki. Ja wykorzystuję do sałatek część fasoli gotowanej do fasolki po bretońsku lub pasztetu. Ogórek obrać, pokroić w kostkę, posolić lekko (uwaga - ser i fasola są słone), po kilku minutach odcedzić. Twaróg pokroić w kostkę. Zmieszać wszystko w misce, dodać pieprz, majonez i jogurt, wymieszać. Na koniec posypać drobno posiekanym koperkiem. Świetna do kiełbasek z grilla. Smacznego!
P.S. Przy publikacji zdjęć na blogu obcina mi prawą stronę, więc przepraszam za jakość. Postaram się pamiętać o tym robiąc zdjęcia.







Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 845 954