Bloog Wirtualna Polska
Są 1 239 942 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1795383
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6174
Bloog istnieje od: 3275 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Kompoty

poniedziałek, 23 czerwca 2008 11:08
Latem, kiedy jest sezon na owoce, ugotowanie kompotu nie jest problemem. Tyle, że ten ugotowany w garnku jest jakby rozwodniony i ma blady kolor. Kompoty gotowane w kuchence zachowują swój smak i kolor, podobno też witaminy. Trzeba zalać owoce niewielką ilością wody, tak, żeby je tylko przykryła a potem, po ugotowaniu, uzupełnić chłodną przegotowaną wodą lub mineralną.
W sezonie łatwo o owoce ale przecież przez cały rok są jabłka. Aby wzbogacić smak kompotu, dobrze jest dodać do jabłek kilka suszonych owoców :fig, daktyli, moreli a nawet garść rodzynek. Świetnie wychodzi też gotowany w kuchence wigilijny kompot z suszonych owoców.
A oto przepis:

KOMPOT Z DOWOLNYCH OWOCÓW
30 dkg dowolnych owoców lub 3 duże jabłka i np. 2 suszone figi
4-5 łyżek cukru
woda.
Owoce umyć, obrać z szypułek, jabłka pokroić w kawałki i włożyć do odpowiedniego naczynia. Dodać cukier, wymieszać. Zalać wodą tak, zeby przykryła ich powierzchnię. Wstawić do kuchenki na opcję "gotowanie" na 20 minut.Wyjąć,uzupełnić przegotowaną lub mineralną wodą do 1 i 1/2 litra.
Smacznego!



Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kasza z gulaszem

piątek, 20 czerwca 2008 16:51
Potrawy sypkie, takie jak ryż czy kasza najlepiej gotować w kuchence w specjalnym naczyniu, szybkowarze. Pisałam już o nim kiedyś, więc nie będę się powtarzać. Wychodzą sypkie, nie posklejane. Kto nie ma szybkowaru, może ugotować ryż lub kaszę w wysokim pudełku plastikowym do przechowywania żywności, ale bez przykrycia, zabezpieczając tylko folią spożywczą (nie aluminiową) z dziurkami. Do kaszy najlepszy jest gulasz. A oto przepis:

KASZA Z GULASZEM
 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej lub jęczmiennej
1/2 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
łyżka mąki
przyprawy
Kaszę wsypać do szybkowaru i zalać wrzącą wodą tak, zeby jej było 2 razy więcej niż kaszy. Tak samo postąpić z pudełkiem. Posolić.Szybkowar zamknąć, zostawiając otwarte otwory w pokrywce, pudełko przykryć folią z dziurkami.Wstawić do kuchenki na opcję "gotowanie" na 20 minut.
Mięso pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, dodać ulubione przyprawy (curry, imbir, sos sojowy, warzywko itp.). Podsmażyc na patelni aż się zrumieni. Przelać wraz z sosem do odpowiedniego naczynia, przykryć folią z dziurkami i wstawć do kuchenki na opcję "gotowanie" na 20 min - wieprzowinę i na 30 min - wołowinę.Jeśli po tym czasie mięso nie jest miękkie, wstawić do kuchenki jeszcze na kilka minut. Dolać szklankę wrzącej wody. w pół szklanki zimnej wody roztrzepać łyżkę mąki, dodać do męsa, wymieszać, wstawić do kuchenki na kilka minut, aż sos się zagęści. Polać sosem kaszę. Podawać z surówką lub buraczkami.
Smacznego!

Podziel się

komentarze (0) | dodaj komentarz

Panga w białym winie

środa, 18 czerwca 2008 12:20
Ryby przygotawane w kuchence mikrofalowej mają szczególny smak. Można je przyrządzić od razu w jakimś sosie lub z warzywami. Są bardzo delikatne w smaku. Nie wymagają panierowania, zachowują naturalny smak. Można przygotować rybę "z wody" wkaładając ją do kuchenki do wywaru warzywnego z dowolnymi przyprawami i gotując ok. 10-15 minut. Ale można się pobawić w bardziej wyrafinowane dania, jak np. to:

PANGA W BIAłYM WINIE
1/2 kg filetów z pangi
pół pora (biała część)
10 dkg pieczarek
pół szklanki białego wina
Przyprawa typu "warzywko"
imbir, pieprz ziołowy
kilka łyżek oliwy
Pangę rozmrozić. Pieczarki pokroić w plastry. Do naczynia wlać kilka łyżek oliwy i włożyć pieczarki, skroipć wodą, wstawić do kuchenki na 10 minut na opcję "gotowanie". Pory pokroić w plastry. Dodać do naczynia, zamieszać, wstawić do kuchenki na 5 minut, na tę samą pocję.Wyjąć, włożyć kawałki pangi, dodać wino i przyprawy. Wstawić do kuchenki na 15 minut, na opcję "gotowanie".
Podawać z ryżem lub białym pieczywem.
Smacznego!

Podziel się

komentarze (0) | dodaj komentarz

sobota, 29 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 795 383