Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 124 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1845943
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6176
Bloog istnieje od: 3361 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Dżem truskawkowy

wtorek, 30 czerwca 2009 20:11




To moja ostatnia propozycja w sezonie truskawkowym. Truskawki już nie takie jędrne jak na początku sezonu, akurat nadają się na dżem. Zrobiłam go bez pomocy żelfiksu, wykorzystując czas jako czynnik zagęszczajacy. Podaję przepis:

DŻEM TRUSKAWKOWY

2 kg truskawek
kg cukru
Truskawki obrać z szypułek, dodać odrobinę wody, żeby łatwiej się rozgotowały. Ja zrobiłam to w kuchence, żeby było szybciej ( pół godziny na 600 W), w garnku gotujemy godzinę na średnim ogniu. Gdy juz odparują, dodajemy cukier ( ja przerzuciłam z kuchenki do szerokiego garnka) i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji. Najlepiej sprawdzić to nalewając łyżeczkę dżemu na talerzyk, gdy się nie rozlewa - dżem gotowy. Nalewamy go do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, przykrywamy i zostawiamy do ostudzenia. Gdyby jakiś słoiczek się nie zamknął, można go zapasteryzować, gotując w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoiczka, kilkanascie minut. Zimą będziemy się cieszyć jego smakiem i aromatem. Smacznego!



I jeszcze na koniec sezonu - dwie truskawki  o niezwykłych kształtach: jedna jak fotelik dla Calineczki, druga - jakby truskawkowy szczeniaczek, z główką , łapkami i ogonkiem...


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Koktajl truskawkowy na maślance

wtorek, 30 czerwca 2009 10:19





POZA KUCHENKĄ

Dziś kończą się dwie akcje - truskawkowa i zdrowie na talerzu. Pomyśałam więc, że pyszny i zdrowy koktajl truskawkowy będzie dobrym ich zakończeniem. Ja wolę koktajle na mleku przetworzonym - zsiadłym, kefirze, maślance. Latem robię je na pierwsze danie zamiast zupy. Sa pożywne i orzeźwiające. Pora na przepis:

KOKTAJL TRUSKAWKOWY NA MAŚLANCE

litr maślanki
szklanka jogurtu lub kefiru
miseczka truskawek
kilka łyżek cukru
Truskawki obieramy, przesypujemy cukrem i gdy puszczą sok - rozgniatamy widelcem lub miksujemy. Maślankę i jogurt wlewamy do dużej miski, utrzepujemy mikserem lub trzepaczką aż sie spieni.Na koniec, utrzepując, dodajemy rozdrobnione truskawki. Smacznego!




Podziel się

komentarze (1) | dodaj komentarz

Truskawkowy pudding

poniedziałek, 29 czerwca 2009 19:05


Lubię ryż i lubię truskawki. Totez w sezonie truskawkowym nie może zabraknąć ich połączania - truskawkowego puddingu. To bardzo smaczne letnie danie, dobre na ciepło i na zimno. Podaję przepis:

TRUSKAWKOWY PUDDING

1 szklanka ryżu
2 szklanki mleka
2 jajka
3-4 łyżki cukru
szklanka truskawek
Ryż zalać wrzącym mlekiem, posolić lekko i wstawić do kuchenki na 20 min na 700 W. Wystudzić. Truskawki obrać z szypułek, przesypać cukrem i rozgnieść widelcem. Kilka małych można zostawi całych.  Oddzielic białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem, białka utrzepać ze szczyptą soli. Wymieszać ryż, truskawki, żółtka, na koniec ostrożnie białka. Włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia i wstawić do kuchenki na ok. 15 min na 600 W. Można przybrać pokrojonymi truskawkami i tartą czekoladą.  Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!




Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Chutney truskawkowo - sojowy

poniedziałek, 29 czerwca 2009 9:33




W tym roku modne są truskawki z octem balsamicznym. Moja starsza córka wykombinowała truskawki z sosem sojowym. Spróbowałam więc zrobic truskawkowo - sojowy chutney, dodając przyprawy wypróbowane w zielonej sałatce z truskawkami. Oto, co z tego wyszło:

CHUTNEY TRUSKAWKOWO- SOJOWY

1/2 kg truskawek ( mogą być miękkie)
2 łyżki sosu sojowego
łyżka octu balsamicznego
łyżka miodu
pieprz ziołowy, imbir, mięta, estragon, cynamon
Truskawki umyć, obrać z szypułek. Włożyć do odpowiedniego naczynia, dodać miód, sos sojowy i wstawić do kuchenki na 20 min na 700 W. Zmiksować, ale nie na gładko, lub przetrzeć przez grube sito. Dodać ocet balsamiczny, łyżeczkę pieprzu ziołowego i po pół łyżeczki innych przypraw ( lub więcej, jeśli cos bardzo lubicie). Można gorący wlać do słoiczka, odwrócić do góry dnem, przykryć - zakonserwuje się. Taki chutney jest doskonały do pieczonego drobiu lub do serów. Smacznego!


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Placek drożdżowy z truskawkami

niedziela, 28 czerwca 2009 20:52




POZA KUCHENKĄ

Jestem jeszcze pełna wrażeń po weekendowym wyjeździe - spotkaniu po latach ze znajomymi z czasów studenckich. Było wspólne biesiadowanie, grillowanie, śpiewy przy gitarze do białego rana... Nabiłam sobie "akumulator" na długi czas. Na spotkanie zabrałam mój placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką, który piekę od lat według tego samego przepisu mojej Mamy. Rozszedł się błyskawicznie! Podaję więc przepis:

PLACEK DROŻDZOWY Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

1/2 kg mąki
3 jajka
1/3 kostki masła i łyżka do kruszonki
szklanka mleka
pół kostki drożdży ( 25 g)
4-5 łyżek cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
ok. 1/2 kg truskawek
Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru i połową szklanki letniego mleka, posypać łyżką mąki i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Muszą "puścić bąbelki" i urosnąć. Masło rozpuścic ( można w kuchence) i wystudzić, żeby było letnie. Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli. dodać wyrośnięte drożdże, resztę letniego mleka, jajka z cukrem, zamieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać letnie masło, wymieszać i ubijac ukośnymi ruchami łyżki ok. 5 min, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na ok. pół godziny, aż podwoi objętość.
Truskawki umyć i obrać. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i posypać truskawkami, niezbyt gęsto. Z łyżki masła, trzech łyżek cukru i czterech mąki zrobić kruszonkę ( najlepiej mieszając łyżką a potem krusząc palcami). Posypać na truskawki. Wstawić do piekarnika na 180 C, piec około 45 min, do ŝuchego patyczka" i zrumienienia wierzchu. Smacznego!



Podziel się

komentarze (12) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 845 943