Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 945 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1795387
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6174
Bloog istnieje od: 3275 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Koktajl truskawkowo-jagodowy

środa, 30 czerwca 2010 21:59


             

Znalazłam pierwsze jagody ! Ostatnio jak jechaliśmy na działkę, kupiliśmy po drodze truskawki i maślankę, żeby sobie na miejscu zrobić koktajl. Po drodze w lesie zobaczyłam krzaczki jagód i wysiadłam, żeby sprawdzić, czy już są. Kiepsko to wyglądało, bo jagód trzeba było wypatrywać bardzo dokładnie - rosły na krzaczkach z rzadka, czasem trzeba się było schylać specjalnie po jedną- dwie jagody, chociaż trafiało się i po kilka na krzaczku. Nazbierałam sporą garśc i postanowiłam je dodać do koktajlu.

KOKTAJL TRUSKAWKOWO-JAGODOWY

litr maślanki
kilka łyżek cukru
miseczka truskawek
garśc jagód ( można dodać więcej, jak ktoś nazbiera lub kupi)
Truskawki obrałam,  rozdrobniłam i przesypałam cukrem. Dodałam do tego jagody. Gdy puściły sok rozdrobniłam je widelcem. Na działce nie mam miksera ani nawet trzepaczki ( teraz już zabiorę), więc owocową pulpę zmieszałam z roztrzepaną widelcem maślanką.
Oj, pachniało to i smakowało lasem !
Przepraszam za jakośc zdjęć, ale w domku na działce mam kiepskie oświetlenie, a chciałam zrobić zdjęcie na tle okna z widokiem na jezioro. Dlatego na drugim zdjęciu koktajl widać kiepsko, za to uwidocznione są okoliczności przyrody, w których powstał.
Smacznego !


Podziel się

komentarze (12) | dodaj komentarz

Zupa brokułowa z groszkiem

środa, 30 czerwca 2010 11:02





Zastanawiałam się, czy brokuł do zielonego groszku pasuje tylko kolorystycznie, czy też i smakowo. Postanowiłam to sprawdzić, robiąc zupę z obu tych składników. Jako zioło podkreślające smak wybrałam tymianek. Przejdźmy do szczegółów :

ZUPA BROKUŁOWA Z GROSZKIEM

brokuł
puszka groszku
ok 1, 5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
tymianek, pieprz ziołowy
Do rosołu włożyłam podzielonego na kawałki brokuła, wraz z obraną i pokrojoną łodygą. Ugotowałam do miękkości. Dodałam groszek wraz zalewą, pogotowalam trochę , doprawiłam pieprzem i tymiankiem i zmiksowałam.
Zupy kremowe lubimy jeśc z drobnymi grzankami i tak też ją podałam. Smakowała wybornie - brokuł z groszkiem pasują nie tylko kolorystycznie. Smacznego !


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

Torcik truskawkowy na imieniny

wtorek, 29 czerwca 2010 22:10




Dzis imieniny mojego męża, goście jeszcze są, więc wpis krótki. Postanowilam zrobic tort z masą truskawkową, na biszkopcie, przybrany truskawkami i porzeczkami, które wlaśnie dojrzewają.

TORT TRUSKAWKOWY

biszkopt taki jak tutaj

500 ml kremówki
3 łyżki cukru-pudru
3 łyżki żelatyny
trochę mleka
szklanka zmiksowanych truskawek
do dekoracji - truskawki, porzeczki czarne i czerwone

Truskawki przesypać cukrem i zostawić, zeby puściły sok. Śmietanę ubić mikserem. Żelatynę namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie, potem zalać niedużą ilością mleka i wstawić do kuchenki na minutę na 300 W. Zamieszać, wstawić jeszcze na 20 sek, zamieszać raz jeszcze i to powinno wystarczyć do rozpuszczenia.
Dolać żelatynę do śmietany i wymieszać dokładnie. Odłożyć 1/3 białej masy na górę, do reszty dodać zmiksowane truskawki.
Przełozyć biszkopt masą truskawkową, na wierzchu rozsmarować białą i przybrać owocami.
Kawałek ukrojony pokażę jutro, jak zrobię zdjęcie w świetle dziennym, bo jedliśmy tort wieczorem. Gościom i domownikom bardzo smakował, więc i wam zyczę - smacznego !
A wszystkmi dzisiejszym solenizantom życzę wszystkiego najlepszego !
Zgodnie z zapowiedzią pokazuję torcik w przekroju :


Podziel się

komentarze (15) | dodaj komentarz

Syrop z kwiatów bzu

poniedziałek, 28 czerwca 2010 21:02




Jeszcze kwitną kwiaty czarnego bzu i pora je wykorzystać. Taki syrop jest świetnym lekarstwem na kaszel i ból gardła. Jesienią i zimą będziemy chętnie po niego sięgać.
Kwiaty bzu ususzyłam też na herbatkę, smaczną i aromatyczną. W razie przeziębienia działa jako  środek napotny - gorąca a ciepła łagodzi także ból gardła.
Kwiaty bzu należy zbierać jak jest sucho, najlepiej w słoneczny dzień.

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

Litr wody
kilogram cukru
sok z jednej cytryny
ok. 25 kwiatów czarnego bzu
Wodę z cukrem zagotować, lekko wystudzić. Do ciepłego syropu dodać sok z cytryny i kwiary bzu, zostawić je na 24 godziny. Potem odcedzić, najlepiej przez gazę, wlać do słoiczków. Łatwo fermentuje, więc albo trzymać w lodówce albo zapasteryzować ( ja 20 minut) ale i zapasteryzowany należy trzymać w chłodnym miejscu, np w piwnicy.
Syrop jest pyszny i aromatyczny, toteż możemy go używać nie tylko do celów leczniczych. W niewielkich ilościach można go dodawać do wypieków i deserów. Smacznego !


Podziel się

komentarze (17) | dodaj komentarz

Makaron z truskawkami

piątek, 25 czerwca 2010 13:34


To jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa - dlatego zrobiłam go na początek wakacji. Dawniej był to przeważnie makaron domowy, robiony przez Mamę, a jeśli gotowy- to właśnie świderki.
Kto mnie zna teraz i wie, jak kocham jeść, to pewnie się zdziwi, że jako dziecko byłam strasznym niejadkiem. Makaron- czy z sosem pomidorowym, czy właśnie z truskawkami, na zimno, był jednym z nielicznych dań, które jadłam z apetytem.

MAKARON Z TRUSKAWKAMI

opakowanie makaronu
miseczka truskawek
cukier - ile kto lubi
kubek śmietany lub jogurtu

Nie ma tu żadnej filozofii - makaron gotujemy według przepisu, studzimy ( można jeść i ciepły, ale to zupełnie inaczej smakuje). Truskawki myjemy, obieramy, kroimy i przesypujemy cukrem  -  odstawiamy, żeby puściły sok. Truskawki wraz z sokiem kładziemy na zimny makaron, polewamy śmietaną i zajadamy z apetytem. Smacznego !

                                         

                                        

Podziel się

komentarze (15) | dodaj komentarz

sobota, 29 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 795 387