Bloog Wirtualna Polska
Są 1 239 942 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1795347
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6174
Bloog istnieje od: 3275 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Biszkopt z musem jabłkowym

piątek, 25 lipca 2008 16:02
Biszkopt też da się "upiec" w kuchence mikrofalowej, trzeba tylko jajka trzepać całe a nie osobno żółtka i białka, bo wtedy może się nie udać. Będzie może bledszy niż ten z piekarnika, ale można go polać polewą(przepis już byl) albo zastąpić łyżkę mąki łyżką kakao i zrobić ciemny. Taki można przełożyć dżemem, do jabłek bardziej pasuje jasny. Pora na przepis:

BISZKOPT Z MUSEM JABłKOWYM
3 jajka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
szklanka mąki
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzepać do białości mikserem, powoli miksując dodawać mąkę z proszkiem, wodę gazowaną, na koniec mąkę ziemniaczaną. Wlac ciasto do okrągłego naczynia (może być plastikowe pudełko), wysmarowawszy najpierw dno(tylko!) tłuszczem. Wstawić do kuchenki na około 15 minut na opcję "gotowanie". Wyjąć, delikatnie okrążyć boki nożem, zaczekać aż trochę wystygnie. Wyciągnąć z pudełka, przekroić w poprzek na pół.Posmarować musem jabłkowym(przepis kilka dni wcześniej), przykryć drugim kawałkiem. Polać polewą lub posypac cukrem pudrem. Aby mus do placka był bardziej ścisły, można do gorącego wsypać czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej i szybko wymieszać.Smacznego!

Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

wątróbka duszona z jabłkami i cebulą

środa, 23 lipca 2008 18:04
Trwa sezon na jabłka, zwłaszcza na papierówki i jak już wspomniałam , można je jeść nie tylko na słodko. Jeżeli same nie są bardzo słodkie, warto dodawać je do dań mięsnych i warzywnych. Podobno rozgotowane jabłko dodane do zupy lub sosu pomidorowego łagodzi ich kwaśny smak.
Nie tylko kaczka z jabłkami jest smaczna...A oto przepis:

WĄTRÓBKA DUSZONA Z JABłKAMI I CEBULĄ
1/2 kg wątroby wieprzowej lub drobiowej
2 cebule lub 1 por(biała część)
2 -3 jabłka (niezbyt słodkie)
3 łyżki oliwy lub oleju
1/2 szlkanki wody
sól, pieprz, majeranek
Wątrobę wieprzową pokroić w plastry i poprzekrawać je na pół, żeby kawałki były niezbyt duże.Wątróbkę drobiową przekroić na pół. Cebule(można je zastąpić jasną częścią pora) obrać i pokroić w plastry. Do naczynia wlać olej, włożyć wątróbkę i cebulę lub por i wstawić do kuchenki na 5 minut, na pocję "gotowanie". Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niezbyt duże kawałki. Po 5 minutach dodać do wątróbki, wsypać szczyptę pieprzu i majeranku (trochę więcej),wlać wodę,  zamieszać. Wstawić do kuchenki na tę samą opcję na 15 minut. Wyjąć, posolić do smaku. Podawać z ziemniakami , ryżem lub pieczywem.
Smacznego!



Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

mus jablkowy. Jabłka z porami

poniedziałek, 21 lipca 2008 12:05
Zaczął się sezon na jabłka, który właściwie trwa cały rok. Mus jabłkowy można wykorzystać do placka, naleśników, pyszny jest tez ryż z jabłkami, najlepiej z dodatkiem cynamonu. Mozna też potraktować musem jabłkowym chleb z masłem lub grzanki, jak dżemem.
Osobna historia to jabłka na pikantnie, do mięsa, najlepiej z dodatkiem porów lub cebuli. Z przypraw najlepiej pasuje do tego majeranek ale może być też imbir, pieprz ziołowy, lub dowolna ulubiona przyprawa.Gdy gotujemy mus jabłkowy w garnku, musimy często mieszac i ryzykujemy przypalenie. W kuchence jest o wiele szybciej i prościej. Pora na przepisy:

MUS JABłKOWY
 1 kg jabłek
3/4 szklanki cukru (więcej lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
3/4 szklanki wody
Jabłka obrać, pokroić na dość drobne kawałki(bez ogryzków!). Włożyć do odpowiedniego naczynia, dodac cukier i wodę, wymieszać. Wstawic do kiuchenki na 25-30 minut, na opcję "gotowanie". Jeśli wydzieliło sie sporo soku, odcedzić, sok zużyc rozcieńczony do picia, Jabłka pognieść widelcem. Gorący mus można włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić je do góry dnem i przykryć sciereczką - wtedy się zapasteryzuje.
Smacznego!



JABłKA Z PORAMI
5 - 6 jabłek (niezbyt słodkich, w sezonie najlepsze papierówki)
1 duży lub 2 małe pory (bez ciemnozielonych liści)
4 łyżki oliwy lub oleju
1/2 szklanki białego wina
sól, majeranek
Z pora odciąć ciemnozielone części, przekroić wzdłuż, pokroić na półplasterki. Wlać olej do odpowiedniego naczynia, dodać pory, zamieszać, wstawić do kuchenki na 10 minut na opcję "gotowanie". Jabłka obrać, pokroić na niezbyt duże kawałki(bez ogryzków!).Dodać do porów, wlać białe wino, dodać majeranek, wymieszać. Wstawic do kuchenki na 15 minut, na tę samą opcję. Wyjąć, lekko posolić do smaku. Można jabłka rozgnieść widelcem.
Zamiast porów można dodać 2 duże cebule pokrojone w półplasterki. Doskonale smakuje do pieczonego kurczaka lub indyka.
Smacznego!



Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

suflet ryżowy

czwartek, 17 lipca 2008 8:16
Ryż można podawać na rożne sposoby: na słodko, na słono, na pikantnie. Suflet ryżowy jest jedną z wersji ryżu na słodko. A oto przepis:

SUFLET RYżOWY
1 i 1/2 szklanki ryżu
2 jajka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
bakalie (dowolnie)
Ryż ugotować w szybkowarze do kuchenki mikrofalowej lub w innym naczyniu wg. podanego wcześniej przepisu. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym w mikserze lub ręcznie, aż cukier przestanie zgrzytać. Białka utrzepać ze szczyptą soli. Do ugotowanego i przestudzonego ryżu dodać najpierw żółtka, wymieszać, potem ostrożnie wymieszać z białkami, można dodać dowolne bakalie. Włożyć do odpowiedniego naczynia, wstawić do kuchenki na 15 min na opcję "gotowanie". Gdy po wyjęciu powierzchnia nie bedzie "zapieczona", włożyć jeszcze na klilka minut. Wyjąć, podważyć boki nożem i wyłożyć na talerz. Można posypać tartą czekoladą lub polać polewą.
Smacznego!

Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kandyzowany arbuz

środa, 02 lipca 2008 11:33
Co robicie z białą częścią arbuza po zjedzeniu czerwonej? Pewnie wyrzucacie! A tymczasem w Grecji z białej części arbuza, po odkrojeniu zielonej skórki, robią niezwykły przysmak. Wypróbowałam go, jest na prawdę wyśmienity. Przepis by ł na zwykły garnek, ale ja zrobiłam to w kuchence i zajęło mi to o połowę mniej czasu! Podaję przepis:

KANDYZOWANY ARBUZ
Skórka z ćwiartki arbuza
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
kawałek kory cynamonowej
kawalek wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 cytryny lub limonki
Skórkę z arbuza obrać z zielonej części, tak, żeby została tylko biała.Pokroić ją na dowolne kawałki o wielkości mniej więcej 2 na 3 cm. Zalać wodą, wcisnąć sok z jednej cytryny lub limonki i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.Wodę zagotować. Wsypać do odpowiedniego naczynia cukier, rozprowadzić wrzącą wodą. Wsypać odcedzony arbuz, zamieszać. Wstawić do kuchenki na 45 min. na opcję "gotowanie", od czasu do czasu mieszać.Wyjąć, dodać sok z cytryny lub limonki, cynamon i wanilię, wystudzić. Następnie wtawić do kuchenki na tę samą opcję na 15 minut. Wystudzić, można przechowywać w lodówce w słoiku. Podawać do deserów.
Smacznego!



Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

sobota, 29 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 795 347