Bloog Wirtualna Polska
Są 1 239 942 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1795361
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6174
Bloog istnieje od: 3275 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Szybka zupa ogórkowa na zimno

piątek, 31 lipca 2009 18:51


Do czego używacie soku z kiszonych ogórków? No wiem, wiem , na co jest najlepszy... Ale ja robię dużo ogórków i soku mam więcej niż takich potrzeb jego zastosowania...
Gotuję tradycyjną zupę ogórkową , z warzywami i ziemniakami, dodaję sok z ogórków do niektórych sałatek i surówewk z ich udziałem, piję też czasem miks ogórkowo- pomidorowy. A czasem, gdy mam ochotę na ogórkową i mało czasu, robię ją szybko , latem na zimno, zimą - na gorąco. Pora na przepis:

SZYBKA ZUPA OGÓRKOWA NA ZIMNO

bulion z kostki warzywnej lub rosołowej ( ok. szklanki na osobę)
sok z kiszonych ogórków ( wg gustu)
śmietana
koperek
makaron, ryż lub grzanki

Rozpuszczamy kostki bulionowe według przepisu. Dodajemy do smaku soku z ogórków, zabielamy śmietaną, posypujemy siekanym koperkiem. Latem chłodzimy. Podajemy z ryżem na sypko, makaronem lub grzankami.
Mój syn, gdy był mały, nazwał taka ogórkową "zielonym barszczykiem". Myślę, że to oddaje jej istotę.
Ja zrobiłam jedną porcję w wersji wegańskiej, zabieloną mlekiem sojowym.
Smacznego!
P.S. Pelu, zachęcałaś do rzutu na taśmę za koniec akcji. Proszę bardzo, mówisz - masz!



Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kaszanka z grilla po normandzku

piątek, 31 lipca 2009 12:49




W ubiegłym tygodniu wieczory spędzałam u moich przyjaciół, którzy gościli Francuzów z Normandii. Pomagałam im sie porozumieć. Oczywiście skorzystałam z okazji i wypytałam ich o ciekawostki kulinarne. Wiedziałam już z "Kuchni jak życie" na Kuchni tv , że Normandia to kraina jabłek. Stamtąd pochodzi cydr i calvados, tarta z jabłkami i mnóstwo potraw z wykorzystaniem tych owoców. Powiedzieli mi nawet, że kaszankę ( po francusku to boudin noir, czyli czarna kiszka) jedza w towarzystwie ... jabłek i kwaśnej śmietany. Gdy spytałam, jak podają jabłka do kaszanki, odpowiedzieli, że jest to naturalny mus jabłkowy, bez zadnych dodatków. Postanowiłam poczęstować takim specjałem rodzinę. Podaję przepis:

KASZANKA Z GRILLA PO NORMANDZKU

kilka kaszanek
szklanka naturalnego musu jabłkowego
opakowanie kwaśnej śmietany ( ja dałam 18%)
Przepis na mus jabłkowy podawałam dawno, i to na słodki, więc może przypomnę: Potrzebną ilość jabłek kroimy , dodajemy trochę wody, wsadzamy do kuchenki mikrofalowej na 700 W na 10-15 min lub do garnka aż się rozgotują, odcedzamy z nadmiaru soku i przecieramy przez sito. Ja jabłek do musu nie obieram, skórki zostają na sicie, a mus jest smaczniejszy.Mus studzimy.
Kaszankę grillujemy w folii aluminiowej ok 15 min, przewracając w międzyczasie. Rozwijamy z folii i zajadamy smarując musem jabłkowym i kwaśną śmietaną.
Musze wam powiedzieć, że nie wzsyscy odważylisię na to zestawienie - mój mąż zajadał kaszanke tradycyjnie z chrzanem i w towarzystwie małosolnych ogórków, żartując przy tym z moich przyszłych sensacji żołądkowych. Donoszę, że żadnych nie miałam. W końcu Francuzi na jedzeniu znają się jak mało kto! Smacznego!


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Gofry cynamonowe mojej Córki

czwartek, 30 lipca 2009 22:41


Jest to popisowe danie mojej niespełna trzynastolatki . Kiedyś, podczas ferii zimowych musiałam wyjechać, kiedy ona spała. Wróciłam około południa i powitał mnie w domu niesamowity zapach swieżego ciasta i okrzyk : Mamusiu, zrobiłam sama gofry! Gofrownica stała w kuchni, przepis znalazła oczywiście w Internecie, odwagi jej nie brakuje, spróbowała  i  - wyszły. Wczoraj dla gości zrobiła cynamonowe, do musu jabłkowego i bitej śmietany. Chyba nie muszę dodawać, jak wiele pochwał zebrała i jaka ja byłam z niej dumna!
A tak na marginesie - ja nigdy gofrów nie robiłam... To domena moich córek!

GOFRY CYNAMONOWE

3 jajka
1/3 szklanki oleju
1 i ½szklanki mleka
1 i ¾ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
spora szczypta cynamonu
Co z tymi składnikami zrobić, to tajemnica kulinarna mojego dziecka. Myślę, że każdy średnio doświadczony  kucharz będzie wiedział. Dodam tylko, że pewna czynność nie została wykonana do końca i dzięki temu gofry są takie , jak lubimy, wyjątkowe. Gofrownicę córka smaruje olejem przy pomocy pędzelka, którego już nie potrzebuje na plastyce...
Gofry cynamonowe najlepiej smakują z musem jabłkowym z dodatkiem bitaj śmietany. Smacznego!


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

Jabłkowy sernik na zimno z malinami

czwartek, 30 lipca 2009 12:37


Zastanawiałam się, jaką formę zimnego deseru jabłkowego przygotować i postanowiłam zrobic coś w rodzaju sernika na zimno, z dodatkiem musu jabłkowego. Umocniłam go galaretka cytrynową z dodatkiem żelatyny. Na wierzchu ozdobiłam go  galaretką, też cytrynową, żeby ładnie kontrastowała z malinami. Powstał pyszny, orzeźwiający letni deser, przypominający w smaku nieco ptasie mleczko. To tyle o genezie, pora na przepis:

JABŁKOWY SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI

250 g mielonego twarogu
galaretka cytrynowa  i łyżka żelatyny, rozpuszczone w szklance wody
szklanka musu jabłkowego ( przepis był w lipcu rok temu)
herbatniki
na wierzch: galaretka cytrynowa
pół szklanki soku jabłkowego
maliny
Galaretkę i łyżkę żelatyny rozpuścić w szklance wrzącej wody. Ostudzić. Ser zmieszać z musem ( wystarczy widelcem), dodać wystudzoną galaretkę. Na dno formy wyłożyć herbatniki, zalać masą serowo- jabłkową i wstawić do lodówki.
Drugą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody, dodać pół  szklanki gorącego soku jabłkowego. Ostudzić. Na zastudzony sernik wyłożyć maliny, zalać niewielką ilością galaretki i wstawić do lodówki. Gdy się "przykleją" do placka, wylać na to resztę galaretki i włożyć do lodówki, żeby zastygła. Po kilku godzinach w lodówce sernik jest gotowy do zjedzenia, a znika szybko, wierzcie mi... Smacznego!


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

Zupa jabłkowa przecierana na zimno

środa, 29 lipca 2009 15:08


W sezonie jabłkowym nie może u mnie zabraknąć zupy jabłkowej na zimno. Jest doskonała na letni obiad, a dodany do niej cynamon przyjemnie orzeźwia. Gorąco, nie chcę się rozpisywać, pora na przepis:

ZUPA JABŁKOWA PRZECIERANA NA ZIMNO

1 i 1/2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 litry wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka cynamonu
śmietana( dowolnie)
Jabłka pokroić, odrzucając gniazda nasienne. Dodać cukier, 2 szklanki wody, zmieszać i wstawić do kuchenki na ok. 20 min na 700 W. Wyjąć, odcedzić sok, przetrzeć przez sito. Resztę wody zagotować z cynamonem, dodać do niej sok i ptrzetarte jabłka. Gdy wszystko się zagotuje, dodac mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować, sprawdzić, czy nie trzeba doprawić. Ostudzić, podawać zimną, można z dodatkiem śmietany. Smacznego!


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

sobota, 29 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 795 361