Bloog Wirtualna Polska
Są 1 239 942 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1795363
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6174
Bloog istnieje od: 3275 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Węgierska zupa gulaszowa

środa, 30 września 2009 15:13




Trwa tydzień kuchni węgierskiej a ja właśnie odnalazłam moje książki kucharskie, schowane od remontu w kartonie i jest wśród nich Kuchnia węgierska autorstwa Witolda Wieromieja. Plany miałam ambitne, ale czasu mało. Jednak dzis ugotowałam zupę gulaszową z tej książki. Trochę pozmieniałam, na smalcu nie odważyłam sie smażyć ( lekarz zakazał), nie zagęściłam jej tez kluskami kładzionymi ( słynne galuszki), bo to by była bomba kaloryczna nie dla nas... Śmietany też nie dodałam, bo mi jakoś ... nie pasowała. Kalarepkę ( nie dostałam), zastąpiłam cukinią a fasolkę szparagową ( zapomniałam) , groszkiem z puszki. Za to dodałam więcej papryki ( w przepisie była szczypta!), pieprz i listek laurowy. I smak wyszedł rewelacyjny, warzywny, lekko pikantny. Tak sobie wyobrażam jedzenie po węgiersku. A kto ciekawy czegos węgierskiego,  to odsyłam do moich langoszy ( wpisać z boku w wyszukiwarkę). Przepis podaję mój, w nawiasie - oryginał:

WIOSENNA ZUPA GULASZOWA ( TAVASZI GULYAS)

2 marchewki( jedna)
1 pietruszka
pół młodej cukinii ( kalarepka)
10 dkg selera
5 ziemniaków
1 cebula
20 dkg wędzonej kiełbasy
pół puszki groszku( 15 dkg fasolki szparagowej)
2 łyżki oleju ( smalec)
łyżeczka słodkiej papryki w proszku ( szczypta!)
sól
szczypta pieprzu czarnego i większa ziołowego, liść laurowy ( nie było)
Cebulę podsamażyłam na oleju, dodałam kiełbasę i paprykę. Dolałam troche wody i dodawałam stopniowo pokrojone:  marchewkę, pietruszkę, seler, cukinię, ziemniaki. Poddusiłam 15 minut, dodałam ponad litr wody i gotowałam do miękkości. Posoliłam, dodałam groszek, dosmaczyłam pieprzem czarnym i ziołowym. W przepisie na końcu zaleca się dodać do zupy kluski kładzione ( z jednego jajka, trzech łyżek mąki i wody) i śmietanę, ale ja z wiadomych względów nie dodałam. Kto bardzo głodny- jadł z chlebem. A galuszki zrobię sobie osobno, np. z sosem paprykowym... Smacznego!



Podziel się

komentarze (12) | dodaj komentarz

Efekty grzybowej posuchy

wtorek, 29 września 2009 12:53


Dziś pada - może wreszcie będą... W niedzielę było ich bardzo mało... Po sniadaniu zapadła szybka decyzja - jedziemy do lasu! Mój mąż uwielbia zbierać grzyby, ja z resztą też, ale idzie mi to gorzej. Niedzielne poszukiwania dały niewielkie efekty... Grzybów kilka, ale coś dało sie z nich zrobić : zupę grzybową:

ZUPA GRZYBOWA

kilka leśnych grzybów
kostki rosołowe, pieprz w ziarnach
makaron
śmietana
koperek
Grzyby opłukać dokładnie, pokroić, włożyć do wody z rozpuszczonymi kostkami rosołowymi, dodać kilka ziaren pieprzu i gotować do miękkości. Na końcu zaciągnąć śmietaną i posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ugotowanym makaronem. Ja czasem zasypuje zupę grzybową kaszką manną - wtedy nie dodaję śmietany. Smacznego!



Z braku tegorocznych grzybów do spiżarni dodaję zeszłoroczne - ususzone w suszarce do warzyw i owoców. Grzyby należy suszyć tak długo, aż będą kruche, a potem wkładać do barszczu, sosów, bigosu itp. No i najważniejsze - do farszu wigilijnych uszek. Smacznego!




Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Potrawka z kapusty i marchewki

poniedziałek, 28 września 2009 15:09


To bardzo smaczna potrawka, łatwa do podgrzewania, którą gotuję najczęściej, gdy wyjeżdżam i zostawiam dzieciom obiad do podgrzania. Tak jak bigos - im częściej podgrzewana, tym lepsza. Przepis znalazłam w jakiejs gazecie lata temu, robiłam ja często, potem zapomniałam a od kilku lat znowu cieszy sie powodzeniem. Bazą jest mieso z kością, np żeberka albo skrzydełka z kurczaka ( szybciej). Przejdźmy do przepisu:

POTRAWKA Z KAPUSTY Z MARCHEWKĄ

Na 4-5 osób:
Ok 30 dkg mięsa z kością
½ średniej główki kapusty
2 duże marchewki
5 średnich ziemniaków
olej
ziele angielskie, pieprz w ziarnach, listek laurowy, majeranek
sól, łyżeczka vegety
Mięso rumienimy na oleju w rondlu. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, przesmażamy. Wlewamy szklankę wody , wkładamy listek laurowy i po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, przykrywamy. Dusimy 10 min skrzydełka, żeberka - 20. W miedzyczasie szatkujemy kapustę. Wkładamy ją do rondla, solimy , dosypujemy vegetę i majeranek, dolewamy wody.  Dusimy ok pół godziny, do miękkości mięsa. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Wyjmujemy miękkie mięso i wrzucamy ziemniaki, mieszamy co jakiś czas. Mięso oddzielamy od kości i kroimy. Wrzucamy i gotujemy do miękkości ziemniaków.  Możemy odgrzewać dowolną ilość razy...
I jeszcze jedno - gdybym wzorem Macieja Kuronia wyceniła ten przepis - suma wyszłaby śmiesznie niska... W sam raz na np. studencką kieszeń. Potrawka jest na prawdę pyszna. Smacznego!


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

Szybki biszkopt przekładany

niedziela, 27 września 2009 15:41
Obecny weekend jest dla mnie trochę zabiegany z powodu nawału domowych obowiązków. Nie miałam czasu upiec niczego porządnego, a juz na pewno pracochłonnego. Ale na niedzielę placek musi być i koniec... Padło na szybki biszkopt z mikrofalówki zrobiony według tego przepisu
Wyszedł przyjemnie puszysty i został przełożony kolorowymi musami jabłkowymi przygotowanymi latem : Jabłkowo- jagodowym i jabłkowo-agrestowym. Na wierzchu posypałam  cukrem podrem i już było coś na szybki podwieczorek i do porannej kawy. Smacznego!


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

Sałatka z jabłka i pora

sobota, 26 września 2009 10:51


Prowadząc akcję jabłkową w sierpniu i wykorzystując wcześniej jabłkowe przepisy spowodowane wysypem papierówek, nie wyczerpałam wszystkich możliwości... Z jabłek można wiele, na słodko i słono, na surowo , piekąc, smażąc i gotując. Ja uwielbiam dodawać jabłka do potraw, próbując różne kombinacje. A tę sałatkę robiłam już w liceum, a przepis dostałam od szkolnej koleżanki. Jest szybka, prosta i smaczna. Teraz tylko trochę ją zmodyfikowałam, zamiast samego majonezu dodaję taki pół na pół z jogurtem. Zdrowiej, a na smaku nie traci, jeśli nie zyskuje...

SAŁATKA Z JABŁKA I PORA

średni por ( biała i jasnozielona część)
2-3 jabłka, najlepiej słodko-winne
sól, pieprz ziołowy
majonez zmieszany pół na pół z jogurtem naturalnym
Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy na cienkie plasterki. Potem płuczemy na sicie, bo pory są często zapiaszczone w środku. Odsączamy dobrze i solimy je. Odstawiamy na 15 minut, żeby zmiękły. Potem ścieramy jabłka, ze skórką, na grubej tarce i szybko mieszamy wszystko z sosem majonezowo-jogurtowym, żeby jabłka nie sciemniały. Posypujemy pieprzem ziołowym do smaku.
Dla amatorów kwaśnego polecam wersję wzbogaconą o 2 ogórki kiszone, starte lub pokrojone w kosteczkę. Sałatka ta smakuje bardzo do mięsa, zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

sobota, 29 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 795 363