Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 019 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O mnie

Gotowanie to moja pasja. Wciąż próbuję coś nowego dla moich domowników - dużej córki weganki, małej - mięsożercy oraz syna i męża lubiących jeść w ogóle.
Kuchenka jest dla mnie narzędziem codziennym - ułatwia i uprzyjemnia mi gotowanie. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, większość wymyślam sama lub przerabiam.Można do mnie pisać na grazyna0071@wp.pl

O moim bloogu

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komenta...

więcej...

Przepisy na domowe obiadki, sałatki i ciasta, również do kuchenki mikrofalowej. Kuchnia niewyszukana:staram się ze zwykłych składników wyczarować niezwykłe smaki. Jeśli masz kłopot z dodaniem komentarza, to usuń spod niego adres i wklej go ręcznie, albo zostaw sam nick.

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1897852
Wpisy
  • liczba: 595
  • komentarze: 6201
Bloog istnieje od: 3451 dni

Lubię to

Blog Forum Gdańsk 2010

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

Kategorie

Suszone pomidory w zalewie

środa, 29 września 2010 17:14




Suszone pomidory robię już drugi rok, namówiona przez córkę. Dwa lata temu kupiłyśmy suszarkę do warzyw i owoców , suszymy też grzyby, śliwki i jałka oraz banany na chipsy.
Wprawdzie suszone pomidory prezentowałam już w ubiegłym roku, ale warto je przypomnieć a poza tm pokażę dzis sposoby ich przechowywania. Ale najpierw o samym suszeniu.

SUSZONE POMIDORY

drobne, podłużne pomidory, w ilości mieszczącej się na suszarce

Pomidory myjemy, wycieramy i przekrawamy wzdłuż. Układamy na suszarce skórką do dołu i włączamy najpierw na około 10 godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie przeglądamy je i te, które są już dobre, odkładamy a suszymy resztę. Jeżeli dzień jest słoneczny i wietrzny, możemy je dosuszać na słońcu ( ja tak robiłam). Pomidory są wysuszone, jeśli nie są już elastyczne i kruszą się łatwo w ręku.




Przechowujemy je same w słoiku z dodatkiem ryżu zawiniętego w gazę, to wyciąga z nich wilgoć i ułatwia przechowywanie.



Na górnym zdjęciu są pomidory w oliwie z przyprawami - dodałam do oliwy sól morską z ziołami prowansalskimi, pieprz czarny i ziołowy, paprykę wędzoną, ziarna kolendry i pokruszone listki laurowe. Tę oliwę mam zamiar wykorzystywać do sałatek. Smacznego !

Podziel się

komentarze (15) | dodaj komentarz

Szybkie jabłka nadziewane na ciepło

wtorek, 28 września 2010 19:50


                

O mało co nie przegapiłam Dnia Jabłka ! Dobrze, że zajrzałam już z rana do Polki i zobaczyłam jej jabłkowe cuda. U mnie skromnie ale za to pysznie : jabłka nadziewane słodkościami i bakaliami. Ale zamiast upiec je w piekarniku, wstawiłam je do kuchenki mikrofalowej - o wiele szybciej i naszym zdaniem smaczniej. W kuchence owoce zachowują pełnię smaku a knsystencja ich jest wręcz bajeczna...

JABŁKA NADZIEWANE Z KUCHENKI MIKROFALOWEJ

jabłka, ile chcecie
rodzynki
miód
konfitury ( u mnie z rabarbaru)
połówki orzechów
cukier-puder i cynamon do posypania
Ścinamy wierzchy jabłek i wydrążamy środki za pomocą łyżeczek. Do środka wkładamy po łyżeczce miodu, rodzynek, konfitur i połówkę orzecha. Przykrywamy wierzchami i wkładamy do kuchenki na 600 W na 4 minuty. Wystarczy- jabłka są pyszne i mają kremową konsystencję. Posypujemy środki i wierzch cukrem-pudrem z cynamonem i wyjadamy łyżeczką. Pyszności !
Smacznego !


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

śliwki do placka na zimę

poniedziałek, 27 września 2010 18:54


                           

Teraz jest pora na placki ze śliwkami, ale co zrobić , gdy nabierze się ochoty na taki placek zimą? Jest na to sposób a znam go z rodzinnego domu. Moja Mama od lat robiła specjalnie przygotowane śliwki do słoiczków, żeby zimą były do placka:

ŚLIWKI DO PLACKA NA ZIMĘ

Kilogram śliwek
2, 5 szklanki cukru
Dojrzałe, ale jędrne śliwki przepoławiamy i pozbawiamy pestek. Połówki śliwek układamy ciasno w wyparzonych słoiczkach, obficie przesypując je cukrem.
Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoików około 15 minut. Najlepiej zostawić słoiczki w przykrytym garnku aż ostygną, wtedy mają ładniejszy kolor i zapach.
Zimą otwieramy słoiczek, odcedzamy śliwki, sok pijemy rozcieńczony wodą ( pyszny) a śliwki układamy na placku i wspominamy późne lato. Smacznego !


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Weekendowa Cukiernia - bawarski placek ze śliwkami

niedziela, 26 września 2010 18:31


Wrześniowa weekendowa Cukiernia przyniosła sympatyczny przepis na bawarski placek ze śliwkami, autorstwa Carmelliny

BAWARSKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI

- 20 g świeżych drożdży

- 200 ml letniego mleka

- 400 g mąki

- szczypta soli

- 1 jajko

- 100 g cukru + 1 łyżka

- 75 g roztopionego masła

- 1,25 kg węgierek

- 50 g posiekanych migdałów ( u mnie wiórki kokosowe)

- 1/2 łyżeczki cynamonu

Drożdże wraz z łyżką cukru rozrobiłam, dolałam trochę ciepłego mleka, posypałam łyżką mąki i odstawiłam do wyrośnięcia. Do miski z mąką wlałam wyrośnięty rozczyn, dodałam jajko i cukier , resztę mleka i stopione masło. Wyrobiłam, aż zaczęło odstawać od brzegów miski. Postawiłam do wyrośnięcia na pół godziny.

Wyrośnięte ciasto podsypałam jeszcze niewielką ilością mąki, rozwałkowałam i przełożyłam na blachę. Poukładałam na nim śliwki, poypałam wiórkami kokosowymi i piekłam w temperaturze 200 C około pół godziny.

Ciepłe ciasto posypałam cukrem z cynamonem.

Bawarski placek drożdżowy ze śliwkami smakował nam bardzo w jesienny weekend. Smacznego !





Podziel się

komentarze (8) | dodaj komentarz

Nadziane mielone

sobota, 25 września 2010 18:38




Lubię urozmaicać dania, które robię często. Jedzenie jest wtedy bardziej ciekawe. Ostatnio jak robiłam kotlety mielone, postanowiłam dodać do środka żółty ser, a ponieważ robiłam do mielonych sos pieczarkowy, to włożyłam też do nich uduszone pieczarki.

MIELONE NADZIEWANE SEREM I PIECZARKAMI

1/2 kg mięsa mielonego
namoczona bułka
jajko
grube, małe plastry żółtego sera
średnie duszone pieczarki
sól, pieprz, majeranek

Do mielonego mięsa dodałam odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, wbiłam w to jajko, przyprawiłam i wyrobiłam masę mięsną na kotlety.
Pieczarki udusiłam na oleju razem z tymi pokrojonymi na sos, doprawiłam solą i pieprzem.
Nabierałam masy mięsnej na jednego kotleta, rozpłaszczałam na dłoni, wkładałam w środek , na połowę, kawałek sera i pieczarkę, składałam i formowałam owalne spłaszczone kotlety.
Smażyłam je na oleju z obu stron po około 10 minut.
Podałam je z ziemniakami i sosem pieczarkowym. Nie powiedziałam przed obiadem, że mają w środku niespodzianki - spotkały się z uznaniem. Smacznego !

 ,

Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

niedziela, 22 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 897 852